Кожен розуміє, що нинішні зимові свята сильно відрізняються від Петровського часу, але, все ж, у нас збереглися деякі язичницькі обряди і традиції. Ось наприклад відоме різдвяне поліно. Вважається, що ще стародавні вікінги принесли цей обряд до Англії. На Різдво вони спилювали величезне дерево, і весь рік воно вилежувалися – сохло. І тільки на наступне Різдво його приносили в будинок, і воно горіло в осередку довго-довго. Якщо ж воно гасло, не прогорівши до попелу, господарі чекали біди.
Звичайно, всі ми знаємо саму новорічну пісеньку, адже так? Правильно, природно, це "В лесу родилась елочка”. А ви знаєте, хто її автор? Її звали Раїса Адамівна Кудашева. Вчителька, бібліотекар і поет, вона написала безліч віршів-пісень, складала також казки. Але тільки написана в 1903 році і покладена на музику композитором-аматором Л. Бекманом (який вирішив скласти пісеньку для своєї дочки) "В лесу родилась елочка” стала невід’ємною частиною дитинства, свята, очікування чуда. "І багато-багато радості дітворі принесла …”
У Великобританії прикрасою столу є різдвяний пиріг. За старовинним рецептом він повинен бути начинений наступними предметами, які нібито пророкують долю на найближчий рік: кільце – до весілля, монетка – до багатства, маленька підкова – до удачі.
У Великобританії будинок прийнято прикрашати гілками гостролисника і омели білої. За звичаєм раз на рік, напередодні Різдва, у чоловіків є право поцілувати будь-яку дівчину, що зупинилася під прикрасою з цієї рослини.
На противагу лютеранам, які не дотримуються посту, католики Литви напередодні Різдва їдять тільки пісну їжу. Їх Різдвяний стіл складається з кусоча (куті), салатів, страв з риби та інших пісних страв, що не містять м’ясної їжі. Тільки на наступний день, в саме Різдво після сімейного відвідування костелу, дозволяється покуштувати смаженого гусака.
Страви, приготовлені з птиці (гуски або індички) є традиційним стравою Різдвяного столу в Німеччині та Англії. В Англії обов’язково подається до столу святковий пудинг, прикрашений гілочками ялини. У західних країнах головною прикрасою святкового Різдвяного столу завжди була невелика ошатно прикрашена ялинка.
Коли Джеймс Белуші ще не був відомим актором, він підробляв у своєму містечку Санта Клаусом. Одного разу в нього відібрали водійські права, але він вирішив розвести подарунки, які залишилися, по адресатам, понадіявшись на удачу. Звичайно, його зупинили на першому ж перехресті, обшукали, наділи наручники (їзда без водійських прав за кордоном вважається тяжким злочином), стали зачитувати права. Діти, які проходили повз, з жахом дивилися на те, що відбувається і, заливаючись сльозами, кричали: «Санта Клауса заарештовують!»
Письменник О’Генрі став відомим саме завдяки Різдву. Тоді він носив ім’я Вільям Сідней Портер, точніше ім’я він тоді не носив, а мав номер 34 627 і був ув’язненим однієї з американських в’язниць. На волі в нього залишилася донька, якій він дуже хотів подарувати що-небудь на Різдво. Грошей, звичайно, у ув’язненого не було, і він вирішив випробувати долю. Він написав оповідання і відправив його в один з журналів. І Чудо не змусило себе довго чекати – розповідь був опублікований в різдвяному номері, а людина, яка написала його і підписався О. Генрі (це перше ім’я, яке прийшло йому в голову), отримав гонорар, а згодом і популярність. Ну а маленька донька, звичайно, не залишилася в той Різдво без подарунка.
Незважаючи на відмінності у всіх християнських народів світу, Різдво є радісне і світле свято, що відповідно накладає відбиток на Різдвяний святковий стіл.
У різних народів світу Різдвяний стіл відрізняється своїми особливостями. Так, наприклад, у протестантській лютеранської Данії головним блюдом Різдвяного столу є смажений гусак з яблуками, а також солодка рисова каша з додаванням родзинок і кориці. За звичаєм каструлю з кашею залишають відкритою на всю Різдвяну ніч для того, щоб гноми могли поласувати Різдвяних стравою і не шкодили господарям будинку протягом всього майбутнього року.