Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Пятница, 17.05.2024, 21:04
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Дубно, Рівненська область, Мандруємо Україною
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Пятница 17.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 17.05.2024 Пятница
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 27 » Дубно, Рівненська область, Мандруємо Україною
01:55
Дубно, Рівненська область, Мандруємо Україною

Дубно

Дубно – це районний центр у Рівненській області. Вперше згадується місто у Іпатіївському літописі під 1100 роком. Припускається, що у XIV столітті у Дубні з’явився перший дерев’яний замок, а вже у XV столітті починається зведення мурованого замку. У 1498 році місто отримує Магдебурзьке право.

За час свого існування Дубно ставало місцем розгортання різних важливих подій: як реальних, так і літературних. Під час визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького місто штурмувалося загонами Максима Кривоноса, і саме у Дубні відбуваються події повісті Гоголя «Тарас Бульба» (у наш час у Дубні проводиться рок-фестиваль з такою ж назвою). На початку XVIII ст. місто опинилося у центрі подій Північної війни: у 1706 році його зайняли шведи на чолі з Карлом ХІІ, а російський цар Петро І, який перебував тут у 1707 році, дивився міцності фортечних мурів Дубенського замку. У період Першої та Другої світових воєн Дубно також знаходилося у вирі бойових дій. (Більш докладно з історією міста можна познайомитися у відповідній рубриці нашого сайту.)

Зараз у місті мешкає близько 38 тисяч мешканців. Тут створено Державний історико-культурний заповідник м. Дубно, який охоплює багато пам’яток минулого. До них і перейдемо.

Звичайно ж, головної архітектурною принадою міста є фортеця. Започатковано її було ще у XIV столітті, коли були зведені дерев’яні украплення, а згодом, вже у 1492 році, за наказом князя Костянтина Івановича Острозького починається зведення кам’яного замку. На початку XVII століття замок перебудував Януш Острозький в стилі пізнього ренесансу. Пізніше замком володіли Заславські, Сангушки, Любомирські. В’їзна брама розташована у надбрамному корпусі XV століття, який зараз втратив свого первісного вигляду. Також на території замку розташовані палаци Острозьких (XVI століття) та Любомирських (XVIII століття).

На перший погляд, фортеця здається не дуже вражаючою, але це на перший погляд. Насправді Дубенський замок – неприступна твердиня, яку не вдавалося взяти ані татарам, ані козакам. Особливо сильне враження складають два величезних неприступних бастіони – північний та південний. Тому радимо усім відвідувачам замку обов’язково спуститися на дно рову, щоб оцінити незвичайну міцність стін замку. А ось всередині споруда вражає не дуже. Надбрамний корпус більше схожий на якусь радянську коробку (далися взнаки численні перебудови), та й інші споруди не дуже цікаві. До того ж, подвір’я замку зовсім непривабливе. Там тривають якісь перебудови, скрізь купи дошок. Сподіваємось, що у результаті цих реконструкцій замок стане більш цікавим. Також радимо подивитися на замок з боку річки Іква і зробити гарні світлини з містка через цю річку.

Крім замку, до Державного історико-культурного заповідника м. Дубна входять ще декілька споруд: Луцька брама XVI ст., синагога XVI ст., Спасо-Преображенська церква XVII ст., Свято-Юріївська церква XVII ст., монастир кармеліток XVII ст., костел бернардинів і його келії XVII ст., костел Яна Непомука ХІХ ст., Свято-Іллінський собор поч. ХХ ст. Подивитися на них, і, звичайно ж, на замок, ви можете у нашій галереї нижче.
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Історія Дубна

Хронологія видатних подій з історії м.Дубна

1100 рік, 30 серпня - перша письмова згадка про Дубно в Іпатіївському літописі, яка стосується події, коли під Києвом відбувся з'їзд руських князів, на якому Давид Ігоревич отримав Дубен, Острог, Чорторийськ і Буськ.
1149 рік - в Іпатіївському літописі Дубно згадується у зв'язку з міжусобною війною за престол між київським князем Ізяславом Мстиславовичем і його дядьком Юрієм Володимировичем (Долгоруким).
1240 рік - Дубно руйнують і спалюють монголо-татари, після чого воно перетворюється на невеличке поселення
1288 рік - у заповіті князя Володимира читаємо: "І Мстислав (брат Володимира), перебувши декілька днів у Володимирі, поїхав у свої городи - в Луцьк і Дубен".
1322 рік - у грамоті князя Любарта перераховуються подаровані луцькій церкві Іоанна Богослова маєтності, серед яких і ті, що "под Дубно на две мили и ку Дерманю", там же мовиться про "монастир Дубенський".
1337 рік - князь Любарт Гедиминович утвердив за князем Данилом Дмитровичем Остріг з маєтками, що йому належали, до їх числа входило й Дубно.
1386 рік - за дарчою грамотою польського короля Ягайла й Великого литовського князя Вітовта Дубно відходить князю Федору Даниловичу Острозькому.
XIV століття - за припущенням окремих дослідників, князем Федором Острозьким на місці давньоруського городища Дубен збудоване перше (дерев'яно-земляне) укріплення, тобто невеликий замок.
1450-ті роки - дослідник М. Орлович вважав, що саме цього періоду замок у Дубні, в дерев'яному варіанті, спорудив Василь Федорович Острозький (Красний).
XV століття - князі Острозькі засновують у Дубні Спасо-Преображенський і Чеснохрестський монастирі.
1492 рік - зведені мури замку, будівництво якого пов'язане з іменами західноєвропейських архітекторів, зокрема, відомого зодчого Доменіка Мерліні
1498 рік - Костянтин Іванович Острозький добився для Дубна права називатися містом.
1498 рік - князю К. І. Острозькому вручено гетьманську булаву Великого князівства Литовського.
1507 рік - польський король Сигізмунд Перший своєю грамотою власникові міста К.І.Острозькому, у винагороди за його заслуги перед вітчизною і для стимулу майбутніх заслуг, дозволив збудувати у Дубні замок для відбиття татар та інших поневолювачів, збирати з проїжджих купців мито; отже Дубно отримало Магдебурзьке право майже одночасно з Києвом і Житомиром, мало свою печатку, герб і прапор.
XVI століття - побудова в Дубні Луцької брами.
1539-1566 - створене рукописне Четвероєвангеліє ієромонаха Арсенія; в Дубні засновано ткацький, шевський та ковальський цехи
Друга половина XVI століття - Дубно перейшло у спадок Василю-Костянтину Острозькому.
1577 рік - на Дубенський замок двічі нападали татари, але взяти штурмом його не змогли.
1571 рік - князь К. Острозький запросив ігуменом Чеснохрестського монастиря Іова Залізо з Угорницького монастиря в Галичині, який керував цією святою обителлю в Дубні більше 20 років, а потім був переведений у Почаївську Лавру, де став Іовом Почаївським.
1539-1568 роки - у Чеснохрестському монастирі ієромонахом Арсенієм створене Дубенське Четвероєвангеліє, яке знаходиться нині у Рум'нцевських фондах Російської Державної бібліотеки в Москві.
XVI століття - князь К.Острозький засновує в Дубні православний храм Свято-Іллінський і дарує йому ікону Святого Іллі, яка зберігається у фондах Державного історико-культурного заповідника міста Дубна.
1592 рік - К.Острозький засновує на острові Дубовець Підборецький Вознесенський православний жіночий монастир.
1609 рік - князь Януш засновує Острозьку ординацію, столицею якої було Дубно; у Речі Посполитій було 5 таких ординацій, з яких Острозька - одна з найвідоміших.
10 березня 1616 року - складається інвентар Дубенського замку (список коштовностей, посуду, тканин, меблів, ікон, картин, книг, зброї), копія якого є у фондах Заповідника.
1617 рік - розпочато будівництво бернардинського костелу і кляштора.
Початок XVII століття - Януш Острозький перебудовує Дубенський замок за новоіталійською системою: споруджується цегляна частина замкових ескарпових стін, сторожові вежі на бастіонах, оборонний рів з заходу укріплюється стіною з білого каменю.
19 серпня 1620 року - помер Януш Острозький, і його володіння перейшли до князів Заславських.
1633 рік - повстання православних гайдуків Дубенського замкового гарнізону Чопека, Білця, Губки проти уніатського архімандрита К.Саковича.
1648 рік - напад на Дубно загону Боняка Шолудивого.
1648 рік - на чолі авангардного загону гетьмана Богдана Хмельницького на Дубно напали козацькі полки Максима Кривоноса, але замку взяти штурмом не змогли.
Початок 1660 року - битва під Дубном між російськими та польськими військами.
1660 рік - при князеві Заславському Анастасія Чернецька засновує в Дубні монастир кармеліток; за іншими даними, він був заснований 1702 року княгинею Теофілою-Людвикою Любомирською.
1665 рік - Ганна Пузина, дружина Крем'янецького підсудка Михайла Пузини, заснувала в передмісті Дубна, у Страклові, православний монастир.
1670 рік - за привілеєм польського короля Михайла, з князів Вишневецьких, у Дубні заведений чотирьохтижневий ярмарок.
1674 рік - помер останній з роду Заславських, князь Олександр, Дубно перейшло у власність князів Любомирських.
1676 рік - напад на Дубно татар і турків.
1703 рік - помер Йосип Любомирський, Дубном почали володіти князі Сангушки.
1705 рік - перебування в Дубні українського гетьмана Івана Мазепи.
1707 рік - в Дубні тимчасово зупиняється російський цар Петро I.
7 грудня 1753 року - князь Сангушко подарував (за іншими джерелами - програв у карти) Дубно Станіславу Любомирському.
1774 рік - в Дубно зі Львова переведені контрактові ярмарки.
13 вересня 1775 року - в Дубні помер Януш Сангушко, останній нащадок Острозької ординації.
1768 рік - під час Коліївщини повстанський рух, який охопив Київське, Брацлавське, частину Подільського й Волинського воєводства, перекинувся в район Дубна.
1781 рік - перебування в Дубні останнього польського короля (який ліквідував орден єзуїтів) Станіслава Августа Понятовського.
1792 рік - видатний Ірландський садовод Діонісій Міклер закладає прекрасний парк в урочищі "Палестина".
1794 рік - у місті відкрилася єврейська друкарня, що проіснувала 30 років.
1795 рік - третій поділ Польщі, Дубно входить у склад Росії і стає повітовим містом Волинської губернії.
1797 - «Дубенські контракти» перенесені до Новограда-Волинського, а згодом до Києва, де вони поклали початок знаменитим «Контрактам» на Подолі
Із 1800 року - Дубно стає столицею одного з нащадків династії Бурбонів, скинутої з французького престолу, принца Конде.
Із 1802 року - відкриття у Дубні другої єврейської друкарні.
30 серпня 1805 року - перше перебування Михайла Кутузова у Дубні.
1813 рік - у Дубні помирає польський просвітитель Тадеуш Чацький.
1844 рік - велика пожежа у Дубні.
1844 рік - Дубно відвідує письменник і вчений Микола Костомаров.
Осінь 1846 року - Тарас Шевченко у місті під час археографічної мандрівки.
12 вересня 1847 року - перше перебування класика французької літератури Оноре де Бальзака в Дубні.
1855 - у місті діють два училища
Березень 1867 року - композитор Микола Лисенко збирає в Дубні народні мелодії під час роботи над оперою " Тарас Бульба" за повістю М. Гоголя.
1870 рік - Дубно відвідує вчений, громадський діяч Михайло Драгоманов.
1870 рік - місто переходить у власність російського уряду.
1873 рік - відкриття в Дубні залізничної станції.
1875 рік - костел бернардинів пристосовують під православний собор.
1878 рік - Дубно відвідує російський вчений, засновник сучасного наукового грунтознавства В.В. Докучаєв.
1878 рік - у Дубні брав участь в параді на честь перемоги над турками організатор перших чеських легіонів у Росії, письменник, генерал Ярослав Червінка.
1885- 1890 роки - будівництво Тараканівського форту.
28 серпня 1890 року - в Дубні побував російський цар Олександр III.
1894 рік - як журналіст і письменник Дубно відвідує Олександр Купрін.
1905 - відкрито приватне жіноче училище
1907 рік - відкривається міська гімназія.
1914 рік - на військовій службі в Дубні перебуває видатний історичний і політичний діяч В'ячеслав Липинський.
1914 рік - в Дубні тимчасово дислокується батальйон російського 41-го Селенгінського піхотного полку; колишню бальну залу палацу князів Любомирських перетворюють на полкову церкву.
1915 рік - перебування в Дубні класика чеської літератури Ярослава Гашека.
травень 1916 року - російські війська генерала Федотова ведуть важкі бої на річці Ікві з 1-м австро-угорським корпусом
25 травня 1916 року - російські війська форсують Ікву біля Дорогостая і Торговиці, проривають фронт 1-ї австро-угорської армія на Дубенському напрямку
28 травня 1916 року - війська Федотова беруть Дубно
1917 рік - після розвалу Російської імперії Дубенщина входить до складу Української Народної Республіки
1918—1921 рр. - на Волині, в тому числі на Дубенщині, кілька разів змінюється влада
18 березня 1921 року - після підписання Ризького договору Дубенщина входить до складу Польської держави
1921 рік - поляки забороняють українську мову в державних установах і школах
1923 рік - заснування польської гімназії ім. Конарського.
25 червня 1941 року - масовий розстріл енкаведистами українських патріотів у Дубенській в'язниці.
Літом 1941 р. був створений юденрат. Осінню-зимою 1941 р. більше тисячі євреїв було знищено. 4 квітня 1942 р. в Дубно створено гетто. 27 травня 1942 р. эйнзацгруппен «С» знищила на околиці міста близько 3800 євреїв Дубно. Літом 1942 р. в гетто Дубно була створена група опору. Літом 1942 р. в Дубно були здійснені ряд акцій по знищенню євреїв. 24 жовтня 1942 р. останні укладені гетто були знищені.
Липень 1941 року - в районі Дубна відбулася одна з найбільших танкових битв другої світової війни.
1941 рік - під час німецької окупації в Дубенському замку дислокуються угорські частини.
1941-1944 рр. - німецька окупація Дубна; Дубенщина стає районом, де активно розгортається повстанський рух проти німецьких окупантів, а згодом і сталінського режиму. Уже в січні 1943 року на Дубенщині активно діють повстанські загони Крука і Хріна. Вся територія району контролюється силами УПА.
1944 рік - прихід військ СРСР; кінець німецької окупації
17 березня 1944 року - урочисте відкриття в Дубні пам'ятника Тарасові Шевченку.
14 червня1993 року - прийняття постанови №444 Кабінету Міністрів України про створення Державного історико-культурного заповідника міста Дубна.
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Переглядів: 1003 | Додав: veron332009 | Теги: Рівненська область, Дубно, Мандруємо Україною | Рейтинг: 5.0/1
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
Міський голова Львова нагородив Петра Франка Орденом святого Юрія

Міський голова Львова нагородив Петра Франка Орденом святого Юрія

Сьогодні міський голова Львова нагородив Орденом святого Юрія Петра Франка, голову Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та репресованих. Нагороду мер вручив під час святкових заходів з нагоди 20-тої річниці створення Львівського обласного товариства політичних в’язнів та репресованих.Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради

Львівська міська рада.

Експозиція художніх творів до Дня захисника Вітчизни (ФОТО)

Експозиція художніх творів до Дня захисника Вітчизни (ФОТО)

В Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до Дня захисника Вітчизни.

Історія цього свята почалася ще у 1918 році. Саме цього року новостворена Червона Армія проходила свої перші бойові випробування. З 1946 року свято стало називатися Днем Радянської Армії і Військово-Морського Флоту.


В Луганській обл. внаслідок зіткнення двох «ВАЗів» 1 людина загинула, 3 травмовані
В Луганській обл. внаслідок зіткнення двох «ВАЗів» 1 людина загинула, 3 травмовані

У Новоайдарському районі Луганської області на автодорозі Луганськ – Макіївка - Донецьк 28 лютого приблизно о 09.30 на перехресті дороги у напрямку села Райгородка 51-річний водій, керуючи автомобілем «ВАЗ-2109», рухаючись із міста Старобільськ убік Луганська, не впорався з керуванням і виїхав на смугу зустрічного руху, де сталося зіткнення з автомобілем «ВАЗ-2115», що рухався у зустрічному напрямку під керуванням 42-річного водія.



Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 8
Гостей: 8
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru