Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Вторник, 21.05.2024, 01:35
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Хирів, Львівська область, Мандруємо Україною
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Вторник 21.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 21.05.2024 Вторник
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 27 » Хирів, Львівська область, Мандруємо Україною
01:37
Хирів, Львівська область, Мандруємо Україною

Хирів
 Хирів – невеличке (бл. 4,5 тис. жителів) місто у Старосамбірському районі Львівської області.
Як кажуть вчені, назві міста походить від особливостей цієї місцевості, яка багата на численні рви (особисто я нічого спільного між «ровами» та «Хировом» не бачу.)

Хоча вперше місто згадується у 1374 році, ця територія була заселена набагато давніше (у 1871 р. біля залізничної станції були знайдені римські монети IV ст.) А у вже згаданому 1374 році місто отримали брати Гербурти у вічне володіння… (Бачите, навіть вічність відносна у цьому світі.) Вже у 1377 році тоді ще село Хирів стало володінням Андрія Тарла з Щекажевичів.

У 1502-1505 році місто потерпало від набігів татар.

У 1528 році Хирів нарешті став містом – польський король Сигізмунд дав дозвіл Андрію Тарлу надати селу Магдебурзьке право, разом з яким місту надавалося право проводити ярмарки.

Місто розбудовувалося поступово: у 1589 році тут було 84 будинки і 420 осіб населення, через 200 років, 1785 році, у Хирові налічувалося134 будинки і 1055 осіб.

Більш пришвидшеними темпами місто почало розбудовуватися після відкриття залізниці Перемишль-Сянок 1872 році. У документах згадується, що у той час у Хирові мешкало 2018 жителів і було 317 будинків.

Але нам відомий Хирів перед усім завдяки тому, що тут колись розміщувався єзуїтський колегіум, або конвікт. Велична будівля його стоїть ціла й неушкоджена і зараз, але використовується не за призначенням. Зараз конвікт оточений з усіх боків парканом, тому що тут – військова частина. (Коли я їхала сюди, то знала про це. Тому не була впевнена у тому, що потраплю на територію. Але все виявилося набагато простіше: коли я підійшла до центрального входу до частини, - ворота, біля яких курили солдати і охоронці, були відкриті. Ну я просто пройшла і все. Йду я собі, йду… І коли доходжу до будівлі конвікту, наздоганяє мене охоронець на велосипеді і починає емоційно розповідати про те, що я порушила секретний режим і все таке інше. І як це я взагалі пройшла повз нього і не спитала, чи можна зайти! Одне мене здивувало: а чому він відразу мене не зупинив, адже ж бачив??? Ну та фіг з ним. Коли я сказала, що я до церкви (є там така – буде про неї нижче), він так трохи відстав від мене. Мабуть тому, що як з’ясувалося потім, у церкві було вінчання, і охоронець мене прийняв за гостю свята. Хоча ще хвилин десять, поки я не дійшла таки до церкви, намотував кола навкруг мене на своєму вєліку і кидав підозрілі погляди. Мабуть розмірковував, а чи не шпигунка я все ж таки?)

Але то так, ліричний відступ.
Тепер про колегію. Будівництва її розпочалося у 1882 році завдяки Мар’яну Моравському і Генріху Яцковському з-під Кракова, які пожертвували свої 105 тисяч золотих римських, купили 954 морги (ну й назва!) землі. Спроектував будівлю архітектор Антон Лушкевич. Нова будівля мала довжину 172 м.

15 вересня 1886 року заклад був урочисто відкритий, хоча частина будівлі ще не була закінчена. Першим ректором колегії став Юліус Хрістіан.

У 1890 році у колегії сталася пожежа, яка усе знищила, залишивши лише голі стіни (після цього тут була утворена пожежна варта). Під кінець 1891 року будівництво було остаточно закінчено. Навколо колегії було розбудовано, кажучи сучасною мовою, потужну інфраструктуру: побудовані під’їдні дороги, водогін, спортмайданчики, став, сади, живопліт. У 1893 році у колегії побував австрійський цісар.

У 1904-1906 рр. за ініціативою отця Казимира Стефановського ведеться будівництво нової частини колегії разом із каплицею. Довжина новозбудованої частини сягала 57 м, ширина – 18 м.

Таким чином весь комплекс сягав у периметрі 772 м, мав 327 залів і приміщень різного призначення. Оточували будівлю 9 спортивних майданчиків, 4 тенісні корти, басейн, 4 ставки з рибою, парки. Одним словом, непогано жилося отцям-єзуїтам.

У 1907 році, на природничо-лікарській виставці у Львові Хирівському закладу присудили золоту медаль.

У 1911 році заклад дуже урочисто відзначив 25-ліття з моменту заснування. На той момент тут навчалося 3077 учнів.

У період Першої світової війни Хирів переходив з рук в руки. У конвікті розміщувалися то австрійський, то російський військові шпиталі, то квартири генералів Єрмолова та Брусилова. Тут навіть побував цар Микола ІІ.

Великими урочистостями відзначене було 50-ліття закладу у 1936 році. Тут побувало багато гостей, у тому числі і Прем’єр-міністр Польщі Є. Квятковський, який вчився у закладі.

У 1939-1941 рр. у колегії була радянська казарма, у 1942-1943 рр. – табір військовополонених, а у 1943-1944 рр. – німецький військовий шпиталь. У серпні 1944 р. Хирів зайняла Радянська армія, яка влаштувала у конвікті казарму.

Зараз тут, як вже було сказано вище, розміщується військова частина.

На території конвікту, чи то військової частини, розміщується храм, який зараз є церквою Святого Миколая. Тут проводяться богослужіння, на які можуть потрапити усі бажаючі.

Будівля дійсно вражає своїми масштабами. На жаль, на представлених тут фотографіях важко оцінити це, тому що з якого боку не підійди, увесь конвікт в кадр не влізе. Тому краще раджу вам поїхати і подивитися на власні очі.

Слід відзначити, що крім конвікту у Хирові є ще декілька цікавих споруд. Так, зокрема, тут збереглася будівля вокзалу, побудована ще за часів Австро-Угорщини. Біля вокзалу, до речі, встановлена табличка, яка розповідає про те, що у Хирові «бував» сам Йозеф Швейк.

Також у місті є два храми, один з яких зараз не зовсім храм. Мається на увазі костел Святого Лаврентія, збудований ще у 1710 році. Зараз він є будинком культури. Судячи з його зовнішнього вигляду, не дуже склалося з культурою у Хирові. А другий храм – церква Різдва Пресвятої Богородиці (1846).

Якщо вас зацікавила моя розповідь, то розповідаю на додаток, як доїхати до Хирова. Туди ходять маршрутки у достатній кількості з Самбора і Старого Самбора. А ще та ходить міжнародний потяг Санок-Хирів.

Вдалих подорожей!
Переглядів: 1461 | Додав: veron332009 | Теги: Хирів, Мандруємо Україною, Львівська область | Рейтинг: 0.0/0
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
Побудувати власний маршрут по Львову тепер можна на Яндекс.Картах
Побудувати власний маршрут по Львову тепер можна на Яндекс.КартахПобудувати власний маршрут по Львову тепер можна на Яндекс.Картах

Відтепер проїзд Львовом можна розрахувати в Інтернеті. Відстань, номер маршрутки або тролейбусу, навіть кількість зупинок до пункту призначення розрахує мережа. Журналісти  систему перевіряли, дійсно працює!


Голову Івано-Франківської ОДА запросили у Польщу на конференцію «Європа Карпат»
Голову Івано-Франківської ОДА запросили у Польщу на конференцію «Європа Карпат» Завтра, 25 лютого, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк на запрошення віце-маршалека Сейму Республіки Польща Марека Кухцінського візьме участь у роботі конференції з циклу «Європа Карпат», що проходитиме у Перемишлі.

Про це повідомили в прес-службі ОДА.


Тепрнопільщину може підтопити

Тепрнопільщину може підтопити

Міністерство надзвичайних ситуацій допускає підтоплення частини територій під час весняного водопілля наприкінці березня. Про це під час брифінгу повідомив Директор Департаменту цивільного захисту Василь Квашук

«На сьогодні немає підстав говорити про значну повінь в Україні. При цьому можливе підтоплення в частині регіонів, де подібні загрози виникають щорічно», – повідомив В. Квашук.



Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 5
Гостей: 5
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru