Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Вторник, 21.05.2024, 07:09
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Мандруємо Україною Івано-Франківська область Городенка
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Вторник 21.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 21.05.2024 Вторник
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 1 » Мандруємо Україною Івано-Франківська область Городенка
20:49
Мандруємо Україною Івано-Франківська область Городенка

Городенка

Вперше Городенка згадується під 1195 p. і називаєтьcя поcеленням xлібоpобів і pеміcників у cкладі Галицько-Вололинcької держави. У ХІІІ столітті Галичиною прокотилася монголо-татарська навала, яка не оминула й Городенку. Поселення перетворилося на руїну. З часом воно змогло відродитися і повернути своє значення важливого економічного центру.

З 1349 р. Галицько-Волинське князівство потрапило під владу Польщі. Посилювалася польська культурна і релігійна експансія. Місцева шляхта в основній масі сприйняла польські звичаї, релігію. Але треба зазначити, що у зв'язку з певною віддаленістю від етнічних польських земель, а також приграничним становищем, на Городенківщині вказані процеси не набули такого розмаху, як на західних землях Галичини.

У 1490-1492 рр. Покуття стало ареною повстання під проводом Івана Мухи, яке було придушене поляками. Майже 50 років Городенківщина була ареною постійних приграничних воєн між Польщею і Молдавським князівством, яке у XV ст. заволоділо Буковиною (раніше входила до складу Галицько-Волинського князівства). У 1491 р. молдавський воєвода Стефан Великий здійснив похід на Покуття, спалив Снятин, Городенку, Коломию і дійшов до Галича. А найбільш спустошливим був похід на Покуття воєводи Петра Рареша із 33-тисячним військом у 1531 р. Крім цього, від початку XVI ст. Покуття систематично піддавалося нападам татар. Після того, як молдавське князівство потрапило у васальну залежність від Туреччини, через його землі відкрилася дорога на Галичину для турецьких завойовників. У 1589 р. відбувся перший великий напад турків на Покуття.

Для зміцнення свого становища на захоплених землях та захисту від зовнішніх ворогів польська шляхта починає будувати систему укріплених пунктів – замків. У 20-30-х рр. XVII cт. шляхтич Христофор Стрижемський збудував замок у Городенці. У 1648 р., коли розгорілося повстання під проводом Семена Височана, селяни напали на замок і зруйнували його, після чого він не відроджувався.

У 1668 р. Городенка отримує Магдебурзьке право. Місто входило тоді до складу Руського воєводства з центром у Львові і належало до Коломийського староства. Надання Городенці самоврядування створило сприятливі умови для розвитку ремесла і торгівлі. У місті двічі на рік відбувалися ярмарки. Торгівлею займалися в основному поляки та вірмени, яки стали масово оселятися у місті з початку XVII ст. Вірмени до 1 пол. ХVIII ст. століття утримували у своїх руках майже всю торгівлю.

Особливо інтенсивно місто розвивалося за часів перебування у ньому графа Миколи Потоцького. Маючи величезні маєтки на Поділлі і Покутті, він досить тривалий час перебував у Городенці, навіть мав задум створити тут свою резиденцію. Саме його коштами у Городенці був зведений один з найкрасивіших храмів України – костел Непорочного Зачаття Діви Марії (1743-1780), побудований триарковий міст через річку Ямгорів («Три мости»). Великі кошти Потоцький вкладав у розвиток міста. Він також надав привілеї євреям, які з середини XVIII ст. потіснили у торгівлі вірмен. У 1772 р. після першого поділу Речі Посполитої Городенківщина в складі Галичини відійшла до Австрії. Великим поштовхом до розвитку міста став імперський указ про скасування кріпацтва у 1848 р. У місті стали виникати підприємства (млин, крупорушка, спиртовий завод, броварня, печі для виплавляння вапна, каменярня, цукроварня, ґуральня). У 1895 р. через місто було прокладено залізницю.

У 1910 р. у місті було розпочато будівництво української гімназії, виникли товариства «Просвіта», «Сокіл».

Під час Першої світової війни місто було декілька разів під окупацією російських військ, тут відбулося декілька великих єврейських погромів. Утричі скоротилося населення міста під час Другої світової війни, особливо постраждали євреї Городенки, які майже усі були винищені.

Зараз Городенка – невеличке (менше 10 тис. жителів) містечко. Досить задрипане (вибачте), але цікаве для тих, хто небайдужий до старовинної архітектури. Тут збереглися видатні пам’ятки. Майже усі вони у не дуже гарному стані (кажемо це із надією на відродження).

Найдавніша споруда міста – Вірменський костел (1706). Колись навколо храму був зведений високий мур, а сам він славився дуже пишним внутрішнім оздобленням. З 1811 р. у храмі був оргАн. Зараз костел у плачевному стані. (фото поруч)

У 1754 р. коштом Миколи Потоцького у Городенці розпочалося будівництво храму Успіння Діви Марії. Спроектував його Бернард Меретин. Ззовні храм дуже схожий на костел Успіння у Бучачі. Внутрішнє оздоблення городенківського храму (як і бучацького) – справа рук Йоганна-Георга Пінзеля. У 30-х рр. ХІХ ст. до храму прибудували дзвіницю. Зараз храм відреставрований, зберігся він майже без змін. (фото угорі статті)

Є у місті церква Святого Миколая (1793), яка була збудована на місці старої дерев’яної. (друге фото у статті)

Залишили по собі слід і колись численна єврейська громада міста. Місто було одним з центрів зародження хасидизму, тут діяло декілька синагог. До наших днів збереглася Велика синагога, яка будувалася на рубежі ХІХ-ХХ ст. У грудні 1941 р. німці загнали до неї 2 тисячі євреїв, звідки їх потім вивезли та стратили у Михайльчівському лісі.

Але найвідомішою спорудою міста був і є костел Непорочного Зачаття Діви Марії. Будівництво його розпочалося у 1743 році під керівництво все тих же Бернарда Меретина та Йоганна-Георга Пінзеля. Майстри виготовили дерев’яний макет костелу, який був схвалений Миколою Потоцьким. Роботи тривали майже 17 років та завершилися у 1760р. На той час то була найкраща барокова споруда в Україні. Перед костелом була встановлена коринфська колона, прикрашена статуєю Діви Марії (роботи Пінзеля). З північного боку до костели прибудовані келії, яків зводилися одночасно з костелом. Цікаво, що замість традиційних католицьких хрестів на костелі були встановлені родові герби Потоцьких – п’ятираменний хрест «Пілава» (такі ж хрести і на Успенських костелах Городенки і Бучача). (фото у міні-галерейці у центрі статті)

Деінде у місті збереглася старовинна забудова, спотворене у наш час різними вивісками, перебудовами і просто недбалістю.
Переглядів: 910 | Додав: veron332009 | Теги: Городенка, Мандруємо Україною, Івано-Франківська область | Рейтинг: 5.0/1
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
Алла Пугачева и Максим Галкин обвенчаются в Киеве

Алла Пугачева и Максим Галкин обвенчаются в Киеве


Известная певица российской эстрады Алла Борисовна Пугачева и её супруг знаменитый юморист Максим Галкин планируют стать мужем и женой по церковным законам. Алла и Максим готовы к такому серьезнейшему шагу в жизни, как венчание. Галкин и Пугачева будут венчаться в Киево-Печорской лавре в городе Киеве.


Звездная пара уже побывала в Киево-Печорской Лавре и организует венчание в ближайшее время. Пока в российской тусовке все усиленно продолжают сомневаться, в том, что чувства у двух молодоженов искренние и что они по настоящему влюблены друг в друга, Алла Пугачева и Максим Галкин планируют все расставить по своим местам и обвенчаться в церкви.


У Києві виставку орхідей відвідали понад 3 тисячі людей
У Києві виставку орхідей відвідали понад 3 тисячі людей

Виставку орхідей та інших екзотичних рослин, які можна вирощувати у домашніх умовах, відвідали понад 3000 киян.

Про це повідомили в прес-службі КМДА.

В експозиції було представлено близько тисячі рослин. Спеціалісти підприємства провели три екскурсії для школярів та одну благодійну екскурсію для підопічних соціального закладу «Будинок милосердя Печерського району».


Колесніков у Львові покатається на електровозі
Колесніков у Львові покатається на електровозі
Завтра, 29 лютого, відбудеться робочий візит віце-прем’єр-міністра України - міністра інфраструктури України Бориса Колеснікова до Львова з питань підготовки до відкриття Львівського аеропорту -- повідомили lviv.expres.ua у прес-службі Львівської ОДА.



Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru