Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Вторник, 21.05.2024, 01:41
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Мандруємо Україною Івано-Франківська область Коломия
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Вторник 21.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 21.05.2024 Вторник
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 1 » Мандруємо Україною Івано-Франківська область Коломия
20:59
Мандруємо Україною Івано-Франківська область Коломия

Коломия

Коломия – одне з найцікавіших, найкрасивіших і найзатишніших міст у Західній Україні. І одне з найбільших (61 тисяча людей – для Заходу це - о-го-го!)

Звичайно ж, писати про історію Коломиї у сотий раз не варто, є багато сайтів, же докладно все це викладено (от, хоча б, і у Вікіпедії). Тому відразу зупинимося на пам’ятках.

Отже, Коломия. Ходити вулицями міста дуже приємно і цікаво, тому що тут збереглася неабияка кількість цінних зразків австро-угорської архітектури. Слід зауважити, що переважна більшість будівель знаходиться у гарному стані, вони відреставровані і відремонтовані, що для нашої країни, погодьтеся, надзвичайна рідкість.

Почнемо з культових споруд. У Коломиї чимала кількість храмів різних конфесій (понад 20), але ж ми релігійно незалежні люди, тому нас цікавить виключно архітектура. Почнемо з найцікавішої пам’ятки міста – Благовіщенської церкви (ще її називають Спаською). Побудована вона була ще у 1587 році, і вважається найстарішим дерев’яним храмом Галичини (може я щось плутаю?) Поруч стоїть дзвіниця (XVIII ст.) У храмі зберігся старовинний іконостас XVIII ст. Церква ще має назву "Монастирок" через те, що вона входила колись до комплексу монастиря. У 1589 р. татари зруйнували Коломию, в тому числі і монастир. Церкву невдовзі було відновлено. За легендою, тут молився Богдан Хмельницький і писав свої універсали (прямо в церкві?) Храм надзвичайно маленький, тісний і приземкуватий, але ж ідеальний у плані пропорційності і гармонійності. Зараз активно «реставрується», тобто з боку дзвіниці дошки поміняли. Розташована церква на старовинному цвинтарі, у «антураж» якого дуже вдало вписана. Знаходиться поруч з автостанцією. Є у Коломиї ще декілька храмів. Ось, наприклад, кафедральний собор святого Архістратига Михаїла (1855-1871). Ще називають храм «Руська церква» (тобто українська, на відміну від польської). Собор побудований на місці домініканського монастиря, що існував тут у XVIII ст. З-під престолу цієї церкви витікає джерело, яке зветься Кляштор. Вода з джерела вважається цілющою.

Зберігся у центрі й римо-католицький костел Ігнатія Лойоли (1897). Колись його називали «панським», тому що відвідували його в основному заможні родини. Після ІІ Світової війни костел закрили, і за радянської влади він тривалий час використовувався як склад меблевого магазину.

Також є в Коломиї синагога (ХІХ ст.) За зовнішніми ознаками, діюча. Невже є кому туди ходити?

Є ще у міста костел Святого Миколая (зараз церква УГКЦ, 1874), зведений німецькими колоністами. На жаль, у нас нема його фото.

Звичайно, набудували в Коломиї і сучасних «монстрів». Зараз храми, на жаль, зводяться за принципом «у кого більше», тобто різні конфесії міряються розмірами будівель. (Хоча вже навіть дітям відомо давно, що розмір значення не має). Найбільш помпезним з сучасних у Коломиї є кафедральний собор Преображення Господнього. Тепер перейдемо до громадської архітектури. Дійсно, у Коломиї можна зустріти надзвичайно красиву архітектуру рубежів ХІХ-ХХ століть, і достатньо її багато. От, наприклад, Музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття. Розташований він у приміщенні Народного дому, збудованого у 1901 р. (арх. Л. Беккер, Н. Кричковський). Надзвичайно мальовничо «вписаний у вулицю» (і, відповідно, у будь-який фотокадр). Або ж цікаві зразки модерну на вулиці Театральній (наприклад, будинок дитячої музичної школи, поч. ХХ ст.), Франка, Чорновола, пл. Відродження тощо.

Особняком треба згадати про коломийську ратушу, яка споруджена 1877 року на місці дерев’яної. Кажуть, що зараз годинник замість бою співає якусь пісню про Коломию. Невже, «Дівчина з Коломиї» «Гадюкіних»? Мабуть, ні. А шкода. Споруда у наш час використовується за призначенням, тобто там сидить мер. До речі, чомусь саме про коломийського мера (в загальному сенсі) існує такий дуже бородатий анекдот:

Йде мер Коломиї на роботу та бачить біля ратуші великий мітинг, люди кричать, щось вимагають. Він їх запитує:
- Що ви хочете, чого тут зібралися?
- Хочемо щоб у Коломиї поставили пам'ятник Бандері!!!
- Добре, завтра буде.
Наступного дня забралося ще більше людей і всі щось кричать та вимагають.
- Чого вам ще треба?
- Хочемо щоб Бандера був на коні, як Хмельницький!!!
-Добре, завтра буде.
Наступного дня аналогічна ситуація.
- Ну чого вам і ще потрібно!?
- Хочемо щоб в одній руці у Бандери була булава, а в іншій - голова москаля!!!
- Ну булаву зробимо, але ж голова буду псуватись.
- Нічого, ми кожен день будемо міняти!!!


Не смішно. І чому саме в Коломиї відбуваються ці віртуальні події – невідомо. До речі, Степан Бандера у Коломиї ніколи не був (але тут навчалася у гімназії його дружина Ярослава). А ще у Коломиї встановлений один з найперших пам’ятників Степану Бандері (не на коні, без булави і голови москаля). Примітно, що встановили його за день до початку державного перевороту в СРСР 18 серпня 1991 р. Чому примітно? Тому що в Україні зазвичай все робили тільки після дозволу Москви. А тут аж за день «до…» (До речі, згадалося ще ода подія «за день до…» Якщо з путчем та розвалом СРСР закінчилася холодна війна, то розпочалася вона з встановлення Берлінської стіни 13 серпня 1961 року. Так от. За день до її встановлення, тобто 12 серпня, у Західний Берлін зі Східного втік агент КГБ Богдан Сташинський, який за два роки до цього вбив Степана Бандеру. Він здався західній владі та зізнався у вбивстві Бандери. Це був останній біженець з радянського табору перед побудовою муру (всім іншим вже довелося перелазити або шукати шпарин). Ну, а наступного дня вже «застучали топоры» у центрі Берліну. Може, побіг Сташинського був поштовхом до зведення муру? До чого я тут розказую це? Та ні до чого. Просто це філіал рубрики «У світі цікавих фактів») . До речі, прапор Коломиї - бандерівський.

Ще з цікавого: у Коломиї нам випадково трапився старовинний польський цвинтар, розташований на вулиці все того ж Бандери. Недіючий від 1950-х, напівзруйнований. Тут поховано багато коломийців польської національності. Там же стоїть напівзруйнований пам'ятник воякам австрійської армії, які загинули в боях за Коломию у роки Першої світової війни. Усе це добре, але ж скільки б не було цікавих старовинних будівель у Коломиї, все одно візиткою її є гігантське яйце, під яке замаскований музей «Писанка». (Більш за все тішать повідомлення, що приміщення музею – це «найбільша писанка в світі», наче для світу виготовлення ненормальних розмірів писанок – звична справа. А ще в Україні роблять «найбільші в світі вареники і галушки», шиють «найбільші в світі вишиванки», а також варять «найбільший в світі борщ».) Колекція музею налічує більше шести тисяч експонатів. І тут є для вас ще одна цікава звістка: є така давня коломийська традиція, що перші особи держави під час відвідин міста обов’язково приходять до музею і розписуються на яйцях. В музеї вже є яйця Кучми і Ющенка. Ну що тут сказати: батьківщина найміцніших у світі яєць вже чекає-не дочекається самі знаєте кого. (От дуже хочеться мати сайт без політики, але як тут втримаєшся?)
 
Ну і про народну творчість наостанок. Багато джерел повідомляє, що батьківщина наших улюблених коломийок, не повірите, Коломия. Але дозволимо засумніватися у цьому. Адже є й у інших західнослов’янських народів щось подібне, яке й зветься якось подібно («коломАйки», «коло» тощо). Тут висновок один: чи коломийки з Коломиї розповсюдилися аж до Балкан, чи то просто всі ці слова (і «коломийки», і «Коломия») походять від слова «коло» (тобто «круг») незалежно один від одного.

А чи є коломийки про Коломию? Є одна:

Коломия - не помия, Коломия місто,
В Коломиї такі дівки, як пшеничне тісто.

Ну ось така вона – Коломия – місто. Світле, затишне, з привітними городянами. Відвідайте Коломию, якщо хочете узнати Західну Україну (або ж просто Україну) ближче.
Переглядів: 930 | Додав: veron332009 | Теги: Івано-Франківська область, Мандруємо Україною, Коломия | Рейтинг: 0.0/0
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
На Рівненщині мати з сином вчинили підступне пограбування
На Рівненщині мати з сином вчинили підступне пограбування

Нажаль, останнім часом громадяни все частіше потерпають від крадіжок особистого майна. Любителі легкої наживи подекуди не цураються нічого, що потрапляє в поле їх зору, з чого можна було б швидко отримати легкі гроші, які в подальшому, здебільшого витрачають на оковиту або ж на власні потреби.
На Тернопільщині 13-річна дівчинка стала мамою
На Тернопільщині 13-річна дівчинка стала мамою
13-річна дівчинка з Підволочиського району стала мамою. Хлопчик вагою 2,8 кг з’явився на світ на початку лютого.

Пологи минули добре, повідомила газеті "20 хвилин” заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного перинатального центру "Мати і дитина” Валентина Якимчук.


До кінця квітня аеропорт Донецька підготує персонал
До кінця квітня аеропорт Донецька підготує персонал
У "Міжнародному аеропорту "Донецьк" робота з підбору та підготовки персоналу ведеться за двома напрямками. Перший - підбір постійного персоналу для обслуговування нових об'єктів, другий - залучення тимчасового персоналу (волонтерів) для обслуговування пікового навантаження під час Євро-2012.

Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru