Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Пятница, 17.05.2024, 16:11
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Мандруємо Україною Львівська область Белз
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Пятница 17.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 17.05.2024 Пятница
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 1 » Мандруємо Україною Львівська область Белз
23:01
Мандруємо Україною Львівська область Белз

Белз

Інколи жалкуєш про те, що через чи то історичні казуси, чи то цілком характерні для нашої країни дурні закономірності Україна не є частиною Європи. Не тому що там зарплатня більше і картопля дешевше, а тому що кожну цеглинку, яка має хоч якусь історичну цінність, бережуть там, як найбільший скарб. Ось бачиш, якими справжніми скарбами володіє давній Белз, і думаєш: «Ну був би він десь у Німеччині, була б то справжня туристична Мекка, усі церкви були б реставровані, вулиці виблискували би чистою бруківкою, і у ліхтарях усі плафони були б цілими!» Але, на жаль… Облуплені фасади історичних пам’яток, суцільні ями замість доріг, розбиті ліхтарі… І відчуття дуже віддаленої від будь-чого глухомані, з якої біжить молодь і де більш-менш пристойний вигляд мають тільки діюча церква та магазин горілчаних виробів. Дивний тандем? Та ні, у провінційних містечках бананових республік народу залишається тільки пити гірку та молитися. А за три кілометри звідси - Євросоюз…

На в’їзді до міста вас зустріне Святий Венсан


Отже, пишемо ми про те, що бачимо. А бачимо, що колись славні міста і містечка України з багатою історією та великою кількістю архітектурних пам’яток все більше і більше убожіють. І кінця не видно. Точніше, здається, що це - тільки початок. Початок кінця.

Ви не думайте, що хочеться когось образити, адже хочеться лише, щоб Україна була красивою. І якщо вже малювати ідеальну картинку, де в нашій країні не плюють на тротуар і не крадуть з бюджету, то в такій Україні Белз був би справжньою туристичною перлиною, куди б привозили автобуси зі школярами і розповідали би, що «звідси пішла земля руська», адже Белзу тисяча років.

А давайте перейдемо від лірики просто до фактів. Отже:

1. Белзу справді тисяча років! Чомусь в усіх статтях про місто цей факт особливо підкреслюється, наче нема в Україні більше міст, яким понад тисяча років… Ні, це добре, але ж в історичній науці прийнято датою заснування міста вважати дату першої писемної згадки. А вперше місто згадується у «Повісті временних літ», коли у 1030 році «Ярослав Белз взял». Це той Ярослав, що Мудрий. Якщо князь взяв місто у 1030 році, то значить до цього часу воно вже існувало. На цьому і ґрунтується думка, що Белз виник раніше 1030 року. Звичайно, але це можна сказати про будь-яке місто, яке згадується у літописах. Але чомусь накинули віку лише Белзові. Є в нас думка, що хтось просто поспішив розпиляти бюджетних коштів, які можна виклянчити під такий ювілей. Адже хто зна, що у тому 2030 році буде?

2. Белз - княже місто. Колись Белз був княжим містом у складі Галицької Русі. А це, як ви розумієте, набагато більше, ніж сучасний обласний центр. А виникло Белзьке князівство у 1170 році, а першим князем був Всеволод Мстиславич, рідний брат засновника Галицько-Волинського князівства Романа.
Показником значущості Белза є й той факт, що донька і онука Всеволода Мстиславовича, Олена і Гремислава відповідно, були польськими королевами. Отак.
Пам’ятник тисячоліттю Белза у Замочку


3. Колись у Белзі був замок. А яке ж це середньовічне місто без замку? Але від нього, на жаль, залишилася тільки назва місцевості - Замочок. І зараз у Замочку замість замку знаходиться цікаві пам’яткі - церква Миколи і каплиця святого Валента. (Про них розкажу нижче.) Замок був зруйнований монголо-татарами у 1241 році, після відродження міста проіснував довгий час, доки (разом з багатьма іншими спорудами) у 1655 році не був зруйнований козаками Богдана Хмельницького. Слід додати, що на початку XVIII ст. місто спалили також і шведи.

4. Найбільш шанована святиня Польщі - родом з Белзу. Найбільш шанована поляками ікона, написана, за легендою, самим євангелістом Лукою, - Ченстоховська Матір Божа - походить з Белзу. Саме так. У церкві белзького замку зберігалася ця ікона, доки у 1382 році її не вивіз польський князь, намісник Угорщини, Владислав Опольчик. Йому, бачите, видіння було, щоб він переніс ікону до Ченстохової. Ось звідки пішла мода розбазарювати стародавні українські ікони за кордон (ну, жарт).
Зараз у Белзі зберігається копія ікони, подарована поляками у 2006 році. Ну, хоч так.


5. Белз - місто з привілеями. У 2 половині XIV століття Белз мав право сховища солі, тобто був монополією на купівлю та перепродаж солі. А вона у той час була ну ду-у-уже дорогим товаром. Це давало місту дуже великий прибуток. Ще багато привілеїв було у міста, адже у 1377 році Белз отримав Магдебурзького права, яке було підтверджене у 1509 році. Тут проводилися ярмарки і торги, місто мало право збору мита за переїзд мостом через річку Солокію, а також збору королівського мита від продажу зерна. Так, були гарні часи… А зараз бюджет міста нема чим наповнювати зовсім - тут нічого не працює.

6. Белз - місто без корінних мешканців. У 1939 році у результаті полюбовної домовленості Сталіна і Гітлера, відомої як пакт Молотова-Ріббентропа, Польщу було покремсано цими союзниками і Белз опинився на окупованій німцями території Польщі. Уздовж річки Солокії був прокладений кордон СРСР і Третього Рейху. Після війни Белз став польським, але у 1951 році Польща та СРСР «махнулись не глядя», і поляки подарували Україні Белз (а також Угнів, Варяж і Кристинопіль-Червоноград), а мі їм - якісь Устршики Дольні (а не якісь, а розвинений зараз гірськолижний курорт - так, пощастило Устршикам більше, ніж Белзу). Так от. Весь прикол у тому, що міста передавалися один одному порожніми, без людей, які було усі поголівно відселені. У 1947 році з Белзу вивезли усіх українців, завезли поляків, а після 1951 року вивезли всіх поляків, і завезли вже інших людей, українців і не тільки, тобто Белз був заселений абсолютно новим, некорінним населенням, що прийшло з інших місцевостей не тільки Галичини, а й усього Радянського Союзу. Отака весела політика.


П.С. Додам, що після того, як опинився у СРСР, Белз став райцентром Забузького району. І був їм до 1962 року, коли опинився у Сокальському районі як просто місто. Так почався остаточний занепад княжого Белза.

7. Белз - єврейське містечко. Ну, як і будь-яке містечко Галичини. Колись, у 1655 році, після розгрому міста Богданом Хмельницьким, прийшов Белз у занепад, і треба було його якось розвивати. А розвиток там, де торгівля. А торгівля там, де євреї. От і дозволили їм селитися у центральній частині міста, щоб вони його (місто) підняли. І вони підняли. Так, що на початку ХХ століття складали більшість населення Белза (хоча це характерно для більшості містечок - чого я дивуюся?) Треба нагадувати, що сталося з ними усіма у середні ХХ століття?
Від колишнього веселого єврейського кагалу залишилися тільки декілька мацев (надгробних каменів) на місцевому кіркуті (цвинтарі) і одна з найпопулярніший єврейських мелодій світу - «Майн штейтеле Белз». Хоча… Не все так просто, є ще дещо:
На цьому цвинтарі поховані хасидські святі - цадики


8. Белз - місто, куди прийде месія. Так. Колись тут оселився Шолом Рокеах (або «Сар Шолом» - «Князь Світу»). Він був белзьким рабином у 1817-1855 роках, а після смерті був признаний цадиком (святим). У хасидизмі цадики шануються найбільше, їх культ - одна з основ хасидизму. Після Другої світової війни центр хасидизму бельзького напряму перемістився до Ізраїлю, але зараз Белз відвідують до 10 тисяч паломників на рік з усього світу, які тут навіть побудували собі готель. І хасиди белзького напряму, що прихід месії на землю почнеться саме тут, у Белзі. Може він врятує місто? Принаймні, місцеві мешканці дуже сподіваються, ні, не на месію, а на паломників, які хоч якусь копійку місту дадуть. Але є одне «але». Вважається, що месія прийде до белзької синагоги. А її розібрали у 1951 році, і на її місці зараз спортмайданчик. Ну хіба міг хтось це передбачити? (Кажуть, що німці хотіли підірвати синагогу, але вона не піддавалася, тоді вони наказали євреям самим розібрати її по цеглинці. А у 1951 році українці вже дорозбирали те, що самі євреї не встигли при німцях. Осьт так.)
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

9. Белз - знакове місто для російського православ’я і уніатства. Перший канонізований святий російської православної церкви Петро Ратенський (від місцевої річки Рать) - уродженець Белза, точніше, його околиць. Митрополит Київський і Всея Руси, що переніс митрополію з Києва до Володимира, а потім до Москви. Зарахований до лиця святих він був у 1339 році.
Тут же, у Белзі, у 1590 році православний єпископ Львова Балабан вперше порушив питання про унію з Римом (майбутню Берестейську унію) на таємній зустрічі єпископів.

10. І про головне. У Белзі збереглося до 50 (за деякими даними) історичних та архітектурних пам’яток, п’ять з яких мають загальнодержавне значення. Згадаємо ж про деякі.

Місто має декілька історичних частин, кожна з яких у свій час відігравала провідні ролі: Замочок - місце, де було закладено давній Белз, де колись був замок, Середмістя - серце міста з ринковою площею, ратушею і монастирями, Люблінське передмістя - місце проживання єврейської громади.

Загадкова вежа та порожня ринкова площа


Якщо приїхати до Белза автобусом, то з автостанції відразу потрапляєш у Середмістя, де першою тебе зустрічає вежа, збудована у 1606 році. Це шестигранна цегляна споруда з білокам’яними вікнами і порталом. Дехто вважає, що це колишня каплиця, а інші - що це колишнє сховище земських книг. Точного призначення вежі ніхто не знає. Як би там не було, а вежа має більш-менш пристойний вигляд, тобто принаймні ззовні відреставрована.

Йдемо далі й виходимо на ринкову площу, на якій деінде збереглися залишки старовинної забудови. Так, ринкові площі маленьких міст завжди вирізняються затишною атмосферою, чого не скажеш про белзьку площу. Якась вона порожня, сумна і занапащена. На наш погляд - нічого цікавого (на превеликий жаль).
Найпривабливіший куточок Ринковой площі - залишки монастиря домініканців: дзвіниця, колишні келії (нині - ратуша), а між ними виглядають руїни костелу


Аж от у кутку бачимо веселих кольорів барокову споруду, яка насправді є колишньою дзвіницею костелу монастиря домініканців. Костелу пощастило менше, ніж дзвіниці, - його майже нема. Ця споруда XVI століття була зруйнована у 1944 році, коли в неї влучила авіабомба. І тепер ці, можна сказати, романтичні руїни непримітно туляться за яскравими фасадами дзвіниці і колишніх келій (які тепер є ратушею).

У безпосередній близькості до домініканців розмістилися домініканки. Жінки залишили по собі більш цільну пам’ять, адже їх Бог вберіг від авіабомб (хоча цей монастир теж постраждав у війну). Головна споруда монастиря - Миколаївська церква (колись - костел Святого Духа, 1653) у стилі бароко з дуже красивим фасадом, на якому у нішах розташовані скульптури святих. Фасад костелу зараз якійсь облуплений, а бічні фасади вкриті риштованням. Здається, храм нещодавно реставрувався. І от знов. Погано реставрували? Поруч по вулиці ще є дзвіниця монастиря, теж якась чорна і сумна. Щодо келій XVIII століття, то вони зовсім вже кепський вигляд мають, наче війна закінчилася десь місяці три тому. Ех…

Споруди колишнього монастиря сестер домініканок


До речі. Чомусь домініканці (і не тільки) звалися «отцями домініканцями», а домініканки - «сестрами домініканками». Щось незрозуміла якась ступінь спорідненості з Богом у монахів різної статі. Якоюсь гендерною нерівністю віддає! Ну, це жарти. А зовсім поруч монастирі у Белзі розташували мабуть тому, щоб отцям і сестрам якось веселіше разом було.

Ще у середмісті збереглися старовинні будинки, серед яких є дуже цікаві. От якщо б Белз довести до ладу, то його центр був би дуже затишним і йти би з нього не хотілося. А так доведеться йти далі, у бік Люблінського передмістя.

Нехай вас не лякає слово «передмістя» - увесь Белз можна пройти за півгодини. По дорозі зазирнемо на християнський цвинтар, де збереглася одна з найкращих (на наш погляд) дерев’яних церков Львівщини - П’ятницька, побудована у XVII столітті. Колись, у радянські часи, тут був розташований музей історії міста, а зараз церква - діюча. Поруч із нею є також дзвіниця ХІХ століття. На цвинтарі збереглися старовинні надгробки, а також невеличка каплиця.
П’ятницька церква на Люблінському передмісті


Йдемо далі, від християнського цвинтаря до єврейського. Саме тут збереглися могили цадиків, яким їдуть вклонятися хасиди. Судячи з усього, люди тут бувають кожного дня, тому що, не дивлячись на те, що нікого нема, горять свічки та лежать свіжі записки (або як вони там називаються). Кіркут огороджений огорожею, правда основна частина його - це просто порожнє поле, тому що надгробків збереглося не дуже багато. Поруч із цвинтарем знаходиться приміщення для прийому хасидів і проведення там богослужінь, але це вже сучасна будівля. Також слід сказати, що у середмісті є місце, яке позначене як «священне» і там колись розташовувався стародавній єврейський цвинтар (до 1846 року), тобто цадики поховані вже на новому.

На Замочку: Миколаївській церкві пощастило - у ній відбуваються служби, а от у каплички справи гірші - вона нагадує людину, яка ледь стоїть на краю даху і от-от впаде униз


Тепер час прямувати на Замочок, щоб доторкнутися до найдавніших часів, коли Белз був містом княжим. Тут зараз розташований цілий комплекс споруд, до якого входять:
- Миколаївська церква, збудована у 1926 році,
- Каплиця Святого Валентина (або Валента - не знаю, як правильно), збудована у 1935 році. Саме у ній зберігається копія вже згаданої ікони Ченстоховської (Белзької) Матері Божої,
- Вежа-дзвіниця (1933) із зображенням старовинного герба міста,
- Хресна дорога, збудована у 1938 році. Це мур навколо комплексу, який складається з чотирнадцяти фрагментів з Євангелія, де йдеться про шлях Христа на Голгофу, арок та двох каплиць. Каплиці розташовані якраз над річкою Солокією, і одна з них так сильно нахилилася, що, здається, от-от впаде у річку. Замість реставрувати, каплицю сором’язливо огорнули металевим листом. Але ж саме хресна дорога є найбільш вражаючою частиною цього комплексу.
Колись Христос страждав на хресному шляху, а тепер сама хресна дорога страждає від сучасних невігласів


Також тут можна побачити табличку, що на цьому місці знаходиться городище давньоруського літописного міста Х-ХІІІ століття Белз. Тут трапляється багато археологічних знахідок.

Ну от і закінчилося наше перебування у Белзі. Думаю, що треба обов’язково побувати тут кожному, хто хоче дізнатися більше про Галичину, її історію. Нам дуже хочеться, щоб був Белз красивим, щоб не руйнувалися, щоб приїздили сюди туристи, щоб люди тут мали роботу. Сподіваємось, що все так колись і буде.
Переглядів: 1134 | Додав: veron332009 | Теги: Белз, Мандруємо Україною, Львівська область | Рейтинг: 5.0/1
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
У Донецьк кінець світу прийде раніше (ФОТО)

У Донецьк кінець світу прийде раніше (ФОТО)

Багато хто вірить, що кінець світу відбудеться в грудні 2012 року, а от донеччани зібрались його урочисто зустріти вже в лютому цього року.

Good Mood group пропонує всім любителям, а також усім ненависникам теорій про календар індіанців Майя відвідати тематичну вечірку Кінець Світу. 29 лютого.


Клуби за місцем проживання в Харкові відвідують понад 12 тисяч дітей

Клуби за місцем проживання в Харкові відвідують понад 12 тисяч дітей

12 тис. 345 дітей відвідують 131 харківський клуб за місцем проживання.

Про це сьогодні, 27 лютого, повідомив заступник міського голови з питань сім'ї, молоді, спорту і підготовки Євро-2012 з футболу Олександр Попов.

У Дніпропетровську підвищать рівень екскурсоводів

У Дніпропетровську підвищать рівень екскурсоводів

«Екскурсовод», «Екскурсовод-перекладач» та «Екскурсовод-менеджер» - такі напрями навчання цього року пропонує центр післядипломної освіти Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 3
Гостей: 3
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru