Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Пятница, 17.05.2024, 17:54
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Мандруємо Україною Львівська область Борислав
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Пятница 17.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 17.05.2024 Пятница
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 1 » Мандруємо Україною Львівська область Борислав
23:09
Мандруємо Україною Львівська область Борислав

Борислав

Борислав — місто обласного підпорядкування у Львівській області (кількість населення бл. 40 тис.) До складу Бориславської міської ради входить також бальнеологічний курорт Східниця.
Поблизу Борислава знаходяться родовища нафти, газу, озокериту, менілітових сланців, піску, гіпсу, солі. У місті існують 10 джерел мінеральних вод типу «Нафтуся».


Широкому загалу Борислав відомий перед усім тим, що він, як стверджував Франко, сміється. Після відвідання цього міста мені здалося, що з тих пір нічого не змінилося. Хоча місто утикане нафтовими «качалками», - враження раю на землі, де кожен мешканець має свій зиск з того багатства, яке подарувала йому природа, не справляє. З виду місто цілком задрипане (пробачте, бориславці), з чого можна зробити висновок, що як і в часи Франка, дохід від того, що дав Бог усім, тобто від нафти, мають пара-трійка якихось крутих дядьків, а решта ходить з голою сракою (пробачте за французьку мову). Прикро. І як тут не почати за соціалізм агітувати!

А особисто я потрапила до Борислава у зв’язку із тим, що він знаходиться зовсім поруч із Трускавцем, і гріх було, нудьгуючи на курорті, не завітати пару разів до нафтової столиці України.

Слід сказати, що не нафтою єдиною живий Борислав. Є там і пам’ятки архітектури. Як свідчить Інтернет, у Бориславі є набагато більше, приміром, культових споруд, ніж я побачила. Але це, як завжди, з’ясовується вже після поїздки.

Тому розкажу коротко про те, що все ж таки побачити вдалося. По-перше, у центрі міста є дуже симпатична церква Святої Анни (на фото вгорі). Ця помітна споруда з червоної цегли була зведена у 1902 році у стилі псевдоготики. Церква була церквою не завжди, а стала нею після… хотіла сказати, операції зі зміни статі. Хоча, десь так воно і є. Церква була костелом. І не Святої Анни, а Святої Варвари. Мабуть, католиків з часом у місті поменшало.

Ще у Бориславі є церква Преображення Господнього, збудована у ХІХ ст. Взагалі цей храм не дуже цікавий ззовні. Хоча на бічному фасаді є одна деталь – меморіальна дошка, встановлена у 1909 році на честь сторіччя з дня народження Маркіяна Шашкевича. Ну то й що? Та нічого. Просто в той час українцям прибити якусь "українську" табличку було не зовсім просто, і такі акції прирівнювалися до актів громадянської непокори.

А на під’їзді до Борислава з боку Трускавця є старовинна дерев’яна церква Святого Миколая. Побудована вона була ще у 1899 році і з тих пір «обросла» цвинтарем, на якому збереглося чимало старовинних цікавих гробниць.

От, власне, і все, що запам’яталося у Бориславі. Хоча ні, ще запам’ятався дешевий базар біля автостанції, на якому я купила собі парасолю, що зламалася того ж вечора.

Історія Борислава

Сучасний Борислав знаходиться на території старовинних поселень - Борислава, Бані Котівської, Губичі, Мразниці, Тустановичі (назва від Тустані), які від другої половини XIX ст. швидко розбудовувалися і на початку ХХ ст. злилися в одне місто.

Перша писемна згадка про Борислав - у грамоті польської королеви Ядвіги від 19 березня 1387 р. За першим поділом Польщі (1772) Борислав у складі Східної Галичини потрапив під владу Габсбургів.

Від середини XIX ст. Борислав став відомим промисловим центром видобутку та переробки нафти, озокериту і газу.

Бориславське родовище озокериту (відкрите 1854 р. львівським промисловцем Робертом Домсом) - одне з найбільших у світі за запасами та рівнем видобутку. У другій половині XIX ст. бориславський озокерит використано для ізоляції першого трансатлантичного телеграфного кабелю між Європою і США.

У 1861 р. видобуток нафти відбувався за допомогою свердловин, пробурених Р. Домсом. Промислова розробка бориславського нафтового родовища розпочалася у 60-х роках XIX ст. і досягла апогею 1909 року (становила 5% світового видобутку нафти).

У 1873 році у Бориславі було 12000 ям-криниць (так звані «дучки»), з яких видобутком нафти і озокериту займалися 75 великих та 779 малих підприємств, де працювало 10500 робітників.

31 грудня 1872 р. у Бориславі введено в експлуатацію залізницю.

Постановою Ради Міністрів Польщі від 20 травня 1930 року до Борислава були приєднані навколишні поселення, що утворили сучасний Борислав, а 26 липня 1933 року - формально затверджені нові міські права.

У 1939 році місто, разом з усією Галичиною, увійшло до складу СРСР.

Зараз Борислав є містом обласного підпорядкування. Розташований на півдні центральної частини Дрогобицького району на річці Тисмениця. На сході межує з містом Трускавець, на півночі з селом Попелі та на заході з селом Опака. До складу Бориславської міської ради входить також бальнеологічний курорт смт Східниця.

Перспективи розвитку Бориславського родовища пов'язані з пошуками нафти на глибині понад 3000 м, впровадженням нових методів збільшення нафтовіддачі порід. Сьогодні нафта яка добувається в Бориславі надходить на Дрогобицький нафтопереробний завод, нафтовий газ — на Бориславський газопереробний завод.
Використано матеріал з Вікіпедії

Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Переглядів: 666 | Додав: veron332009 | Теги: Мандруємо Україною, Борислав, Львівська область | Рейтинг: 5.0/1
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
У Чернігові готуються традиційно вшанувати великого Кобзаря
У Чернігові готуються традиційно вшанувати великого Кобзаря
У Чернігові готуються традиційно вшанувати великого Кобзаря
9 березня 2012 року минає 198 років з дня народження Тараса Шевченка. Закликаємо всією громадою гідно вшанувати великого Кобзаря! Захистимо рідну мову, культуру та історію! Запрошуємо 9 березня у Чернігові до пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу де відбудуться: — панахида та покладання квітів до пам’ятника Великого Кобзаря; — шевченківські читання; — виконання пісень на слова Тараса Шевченка.
Директор «Луганскводы» знает, как снизить цены на воду

Директор «Луганскводы» знает, как снизить цены на воду

Тариф на воду для Луганской области может снизиться только, если государство будет возмещать затраты по «перебросу» воды. Об этом сегодня на пресс-конференции рассказал генеральный директор ООО «Лугансквода»


У Хриплині(село в Україні Івано-Франківській область) збудують гіпсокартонний завод
У Хриплині збудують гіпсокартонний завод

На сесії міської  ради представник міжнародного багатопрофільного  концерну "Сен-Гобен" окреслив перспективи  будівництва в Хриплині гіпсокартонного  заводу. Інвестиційна привабливість  проекту в тому, що загальна сума податків і заробітної плати працівникам складе близько 90 млн. грн. На третій рік роботи завод обіцяє вийти на повну потужність.



Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 3
Гостей: 3
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru