Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Пятница, 17.05.2024, 22:11
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Мандруємо Україною Львівська область Городок
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Пятница 17.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 17.05.2024 Пятница
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 1 » Мандруємо Україною Львівська область Городок
23:22
Мандруємо Україною Львівська область Городок

Городок

Городок під Львовом не є туристичною Меккою, але справляє враження затишного та привітного містечка, до того ж прикрашеного декількома цікавими історичними пам’ятками. Тому для тих, хто як і ми, цікавиться історією і пам’ятками рідної України, буде приємно побувати у цьому провінційному тихому містечку.

Відвідали ми його під вечір 2 січня 2010 року. У цю новорічну пору дні найкоротші, тому ми сильно поспішали, аби встигнути сфотографувати все, що запланували. Зробити це неважко, тому що тут все розташовано компактно, і все можна побачити за короткий час.

Але для спочатку трошки історії. Вперше Городок згадується у літопису у 1213 році.
Вже на початку XIII ст. Городок відігравав велику роль в економічному і політичному житті Галицько-Волинського князівства. Річка Верещиця, на якій розташоване місто, була в минулому повноводною і судноплавною. Городок лежав на важливому торговельному шляху. На той час місто було важливим центром торгівлі сіллю, тому сучасники називали його «Городок Соляний».
У 1387 р. Городок як окреме королівське місто увійшов до складу Львівської землі, а пізніше став центром Городоцького староства. Тут часто бував великий князь литовський, а потім король Польщі Владислав II Ягайло (1351-1434), тут він і помер. За Ягайла Городок увійшов до складу Руського воєводства як окреме королівське місто. У 1389 р. місто одержало магдебурзьке право. До речі, у 1906 році місто було перейменовано поляками на честь Владислава Ягайла Городок Ягелонський.
У ΧΙV-ΧVΙΙ століттях Городок був ремісничим містом. Ремісники були об'єднані в 12 цехів. Добре розвивались деревообробні та шкіряні промисли. Довгий час Городок був центром соляної промисловості, а також тут активно розвивався рибний промисел.
У 1672 році турки захопили місто та зруйнували його. У ΧVΙΙΙ ст. місто було відбудовано.

Від давніх часів у місті збереглося декілька культових споруд, які ми зараз і оглянемо. Почнемо з монастиря і церкви Преображення. Це колишній францисканський монастир, і зведена ця будівля, як стверджує Інтернет, у 1419 році. Активну участь у підтримці діяльності монастиря брав вже відомий нам Владислав Ягайло, серце якого, за легендою, поховано у стіні монастиря.
На початку ХІХ ст. австрійської владою було скасовано діяльність деяких монастирів, в тому числі і цього. Тут було розташовано гарнізонну тюрму, а у келіях розквартирувалося військо. А за часів радянської влади костелу не пощастило ще більше – тут було розміщено склад, після чого від приміщень залишилася суцільна руїна.
З 1994 року святиня почала відроджуватися, і зараз тут живуть ченці Студійського уставу греко-католицької церкви.
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Йдемо далі і бачимо велику та міцну Благовіщенську церкву, зведену ще у 1663 році, і у подальшому неодноразово перебудовану. Тут колись стояла дерев'яна церква, перенесена сюди у 1547 році за дозволом короля Сигізмунда І Старого з одного із передмість Городка. Грунт під храм подарував якийсь русин Сенько. 1633 року городоцький староста Фердинанд дозволив поставити муровану церкву. На північному заході, в кутку церковного двору, стоїть дзвіниця, збудована на початку ХХ ст.

А далі, якщо пройти через площу Ринок (куди ми ще поверенемося), можна побачити величний костел Воздвиження Чесного Хреста. Існує дві версії про рік початку його побудови. Перша – 1372 рік (однак це насправді рік заснування католицької парафії у місті), а друга – 1419 – це вже ближча до істини. (Зверніть увагу, що рік побудови францисканського монастиря також 1419. Чи немає тут якоїсь плутанини?) Пізніше храм неодноразово руйнувався і відбудовувався, а також перебудовувався. За радянських часів храм не діяв, але зараз знов відкритий, і милує око своєю справжньою суворою середньовічною красою.

Також не пропустіть дерев’яну церкву Іоанна Хрестителя, яка була побудована у 1775 році на місці старої (з 1403 року). Памятка нележить до видатних витворів галицької народної архітектури. Поруч із нею у 1863 році була зведена висока струнка дзвіниця.
За радянських часів церква не діяла, зараз тут проводить служби Українська автокефальна православна церква.
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Що ще подивитися у Городку? Збереглася тут стара забудова, цікавою є площа Ринок із традиційною ратушею (1832). Але більш за все вражає надзвичайно мальовничий парк понад ставом. Звідси можна помилуватися панорамою міста, а також його околицями. Сам парк дуже затишний, тут ростуть величезні старі дерева, встановлені лавки. Дуже приємне місце відпочинку.
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Наостанок трошки корисної інформації. Сполучення з Городком дуже зручне. Зі Львова, з приміського вокзалу, сюди регулярно ходять маршрутки (5 грн.), їхати недовго. Все цікаве у містечку можна оглянути досить швидко. Тому поїздка до Городка необтяжливою, але цікавою.
Переглядів: 987 | Додав: veron332009 | Теги: Мандруємо Україною, городок, Львівська область | Рейтинг: 5.0/1
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
У соборі Преподобної Параскеви замінять 150-річний дзвін У соборі Преподобної Параскеви замінять 150-річний дзвін

У соборі Преподобної Параскеви замінять 150-річний дзвін

У соборі Преподобної Параскеви замінять 150-річний дзвін

На Великодні свята вірян храму Преподобної Параскеви Сербської Української Православної Церкви Київського Патріархату в Чернівцях скликатимуть нові дзвони. Їх уже замовили в Польщі у спеціальній ливарні. На чотирьох дзвонах було вилито ікони: Пресвятої Богородиці, Святої Трійці, Покровительки Параскеви та Чудотворця Миколая. До їх придбання може долучитися кожен охочий.

Мариупольские бомжи ждут лета
Мариупольские бомжи ждут лета
На сегодняшний день в городском центре по обслуживанию лиц без определенного места жительства находится 60 постояльцев. «Люди еще не торопятся покидать приют, но как только потеплеет, многие уйдут на «вольные» хлеба», - рассказывает директор городского центра по обслуживанию лиц без определенного места жительства Сергей Кравченко.
В Винницкой области задержали контрабандиста-нумизмата
  В Винницкой области задержали контрабандиста-нумизмата
  Сотрудники СБУ задержали контрабандиста-нумизмата, который пытался переместить через государственную границу Украины 60        cтаринных монет 1731-1924 годов выпуска.


Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru