Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Пятница, 17.05.2024, 21:51
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Мандруємо Україною Львівська область Золочів
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Пятница 17.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 17.05.2024 Пятница
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 1 » Мандруємо Україною Львівська область Золочів
23:46
Мандруємо Україною Львівська область Золочів

Золочів

Золочів – місто і районний центр (23,5 тис. жителів), розташоване на берегах р. Золочівка. Перша письмова згадка про місто – 1442, Магдебурзьке право – 1523.
Візитною карткою Золочева є замок (І пол. XVII ст.), що входить до Золотої Підкови Львівщини. Однією з найяскравіших споруд міста є Вознесенський костел (1731-1763).

Коротка історія Золочева

У ХІІ ст. на місці сучасного Золочева стояло місто Радече, яке було зруйноване монголо-татарами у ХІІІ ст. Перша письмова згадка саме про Золочів сягає 1423 року. Тоді Золочів перейшов від Кердеїв (відомий на Галичині рід) до Яна Менжика.

У 1427 році, в часи боярського правління, за Золочів велась судова суперечка у родині Щечонів. З тих часів залишився у місті так званий Золочівський двір – будинок власника міста, вимурований з каменю, який більше відомий як будинок убогих XVII ст. Саме тоді двір був переданий парафіяльному костелові для опіки над убогими.

У XV-XVII ст. Золочів успішно розвивається, незважаючи на численні татарські набіги. Золочів був оточений валом і ровом, додатково захищений фортецею на пагорбі. У 1523 році місто отримує Магдебурзьке право. А зручне його розташування сприяє розвитку торгівлі і ремесел.

Справжнім золотим часом для Золочева був період з кінця XVI до початку XVIII ст. За родини Собеських у місті будується новий замок, закладаються монастирі, церкви. В той час у Золочеві були 2 українські церкви, парафіяльний костел, вірменська церква, три монастирі – два латинські і монастир ОО Василіан. У 1634 році Якуб Собеський (батько майбутнього короля) заклав у місті кам’яний замок, який в даний час входить до Золотої Підкови Львівщини. Від давнини до наших днів залишилася церква Св. Миколая на лінії колишніх оборонних валів, з кінця XVI ст., зі слідами оборонної архітектури. За радянських часів у церкві був атеїстичний музей.

В 1649 році Золочів спалили татари, багато мешканців забрали у ясир. З цього часу місто занепало. 1671 року, перед війною з Туреччиною, майбутній польський король Ян Собеський перебудував та укріпив замок. Але у 1672 році турецькі війська після шестиденної облоги захопили замок та місто.

До 1737 року Золочів належав Собєським. Наступним власником став Сандомирський воєвода Тарла, а потім - Радзивіли.

З 1772 року Золочів – у складі Австро-Угорщини. Австрійський уряд закрив два латинські монастирі. Один з них віддали під церкву українській громаді. Українська та польська громади обмінялися церквами. Так, поляки забрали собі новий храм (Успенський костел), а українці отримали церкву Воскресіння. За австрійських часів на місці колишніх оборонних валів закладаються так звані «спацери» - прогулянкові сквери.

З XVIII ст. зберігся некрополь – старий міський цвинтар, на якому збереглися поховання XVIІI – XX ст. тут поруч розташовані поховання січових стрільців, польських повстанців (учасників бойових дій 1918-1920 рр.), радянських воїнів, вояків УПА та німецьких військовополонених.

На початку ХІХ століття Золочів перейшов у власність графа Лукаша Комарницького. У 1834 році воно перейшло у власність австрійської корони. Австрійці поставили в місті постійний військовий гарнізон, а із замку зробили в'язницю (нею замок був з 1872 до 1954 року. У червні 1941 року тут НКВД-истами було закатовано 649 безвинних українців). Зручне розташування Золочева (на трасі між Львовом і Тернополем), відкриття залізниці у 1871 році, сприяли розвиткові міста у ХІХ ст. Сюди на постійне проживання їдуть заможні люди. Будинки, збудовані в ті часи, і досить вражають вишуканістю.

Історія Золочівщини ХІХ ст. також означена діяльністю видатного українця Маркіяна Шашкевича (1811-1843). Він разом із однодумцями Іваном Вагилевичем та Яковом Головацьким організував «Руську трійцю» - просвітительський гурток для, був натхненником видання першої книжки українською мовою. Будучи священиком, впровадив літургію українською мовою.

В 1918 році Золочів потрапив під владу Польщі, у 1939 – Радянського Союзу.
Переглядів: 1031 | Додав: veron332009 | Теги: Золочів, Мандруємо Україною, Львівська область | Рейтинг: 5.0/1
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
Баранівському фарфоровому заводу – 210 років
Баранівському фарфоровому заводу – 210 років
Баранівському фарфоровому заводу – 210 років

У березні цього року виповнюється 210 років з часу заснування Баранівського фарфорового заводу.
Наприкінці XVIII століття на Українському Поліссі почало зароджуватися порцелянове виробництво. Заснували його брати Михайло та Франциск Мезери. Саме в Баранівці Михайло купив землю 320 квадратних метрів, з кількома будинками, кухонним флігелем, погребом та сараєм за 50 злотих у магнатів Любомирських-Валевських і організував перше українське порцелянове виробництво.
Херсонські дороги передали “Дорожнику”
Херсонські дороги передали "Дорожнику”
Комунальному підприємству «Дорожник» передано у господарське відання вулично-дорожню мережу міста Херсон, загальною площею 3 млн. 510 тис. кв. м, 4 тис. 632 дорожніх знаки та понад 9 км направляючого пішохідного огородження. 

Загальна вартість всіх об’єктів вулично-дорожньої мережі – понад 80 млн. грн.


Тернопільщина торгує з 86 країнами світу

Тернопільщина торгує з 86 країнами світу

За даними Держмитслужби України, з дорахуванням обсягів товарів, що не проходять митного декларування, за 2011р. експорт товарів становив 241,4 млн. дол. США і збільшився порівняно з 2010р. на 83,7%,  обсяг імпорту склав 324,1 млн. дол. і збільшився на 54,5%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 82,7 млн. дол. (у 2010р. – 78,4 млн. дол.). Зовнішньоторговельні операції з товарами упродовж 2011р. підприємства та організації області здійснювали з партнерами із 86 країн світу. Про це «Номер один» повідомили в головному управлінні статистики Тернопільської області.



Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 6
Гостей: 6
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru