Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Вторник, 21.05.2024, 03:21
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Мандруємо Україною Закарпатська область Свалява
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Вторник 21.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 21.05.2024 Вторник
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 1 » Мандруємо Україною Закарпатська область Свалява
19:32
Мандруємо Україною Закарпатська область Свалява

Свалява

Якщо більшість пересічних українців і чула колись назву «Свалява», то перш за все асоціація виникала із мінеральними водами. От і ми потрапили туди саме завдяки ній, улюбленій «Поляні квасовій» (є ще «Поляна купель» і «Лужанська»). На суб’єктивний погляд – свалявські мінеральні води – найкращі в Україні. Кажу це на заради реклами (мені то що з того буде?), а просто щоб допомогти у виборі бальнеологічного курорту тим, хто цього потребує. Так от, у самій Сваляві мінеральних вод немає, а є вона у сусідніх селах Поляна, Солочин і Голубине. І коли кажуть про ці мальовничі місця як курорти, то для простоти об’єднують їх одним влучним словом «Свалява» (ну мені чомусь здається трошки смішною ця назва).

А що ж є у самій Сваляві, якщо води в ній нема? Для того, кому не цікаві подорожі Україною, - нічого! Ні, ну є, звичайно, ринок (непоганий, я там дешево брусницю купувала), пара більш-менш пристойних кафе, універмаг, секонд-хенд… По усіх цих місцях ходять відпочиваючі з навколишніх санаторіїв, тому що поруч із самими санаторіями ловити нема чого в плані «культурного відпочинку» (магазини, їжа тощо). Але ж майже ніхто з «курортників» не доходить до тих небагатьох архітектурних пам’яток, які є у Сваляві.

Серед цих пам’яток є справжня перлина народної закарпатської (лемківської) архітектури – церква Святого Михайла, яка розташована на околиці міста (колись це було передмістя Сваляви - Бистрий). Побудована вона була ще наприкінці 16 століття (вірю!), і перебудована у 1759 р. Церква надзвичайно красива, дійсно! Малесенька така, гарнесенька, стоїть собі на пагорбочку наче якась дерев’яна шкатулочка, майстерно вирізана талановитим народним умільцем… Так думала я, коли роздивлялася фото церкви у Інтернеті. А що виявилося в реальності? Ну, майже те ж саме. Майже. Тільки от незрозуміло якого хріна (української правильніше «хрону») башту розмальовано у синій та червоний кольори (а нижня частина її поки що увішана робітниками, які міняють дошки на нові, але попередньо можна припустити, що ця частина буде білою). Тут знайшлися відомості, що так склалося історично, і таке бойове розфарбування було з давніх давен, але ж це некрасиво (ну, може я чогось не розумію?) Тим не менш, пам’ятка дійсно вражає дотепністю форм і мальовничим місце розташуванням. Не полінуйтеся і пройдіться на околицю Сваляви (хвилин 25 від центру). Як йти, запитайте у місцевих, тому що тут це буде зробити важко.

Є ще декілька культових споруд у місті. Наприклад, костел Успіння Діви Марії. Як кажуть розумні люди, храм є архітектурною домінантою центру Сваляви, і надає йому (центру) хоча б якихось рис типового західноукраїнського історичного містечка. Ще у центрі є православна церква Різдва Богородиці, яка, як мені здалося, є просто колишнім костелом з надбудованими православними банями.

Є у місті і свої монстри (так я називаю сучасні храми, розмірами яких міряються конфесії): вже майже добудований новий греко-католицький храм (будується більше 15 років). Величезна споруда, у яку влізуть не тільки усі свалявчани, але, мабуть, усі мешканці Свалявського району разом із курортниками. Дуже незрозуміло, навіщо такий храм потрібен тут, адже переважна більшість вірян Закарпаття – православні. Але ж релігія, - то святе діло, особливо на Заході України (от особисто мені здалося, що на Закарпатті народ менш релігійно залежний, ніж у Галичині: там кожні два метри – храм, і уся маршрутка вкупі з водієм хреститься, проїжджаючі повз нього, а на Закарпатті не уся хреститься, а тільки десь половина).

Ну от і усе. Усі пам’ятки. Так, забула сказати, Свалява оточена з усіх боків горами, не такими, щоб дуже високими, але красивими (Карпати, скажу вам, надзвичайно красиві гори, якщо ви ще не знали) . Само місто – типове, провінційне, з роздовбаними дорогами, старезними ПАЗиками у якості громадського транспорту, возами. Перше велике місто на залізничному шляху до Закарпаття, його брама. Столиця мінеральних вод (знов я про своє… ну то й що? От якщо б не мінеральні води, то не бачила б я Сваляви ніколи). Якщо ви колись приїдете пити «Поляну квасову», то обов’язково потрапите до Сваляви. І не раз. То спробуйте подивитись на неї з іншого боку, пройдіться подалі від вокзалу, автостанції, ринку. Знайдіть Миколаївську церкву, зайдіть до костелу. Хоча б через те, що ходити пішки дуже корисно, особливо якщо ви у санаторії на лікуванні.

П.С. Кому потрібно історії міста, то повідомляємо, що у нас ту, як завжди, путьові нотатки. Історію можна знайти на інших сайтах, і у даному випадку відсилаємо вас традиційно до Вікіпедії.

Про відпочинок на мінеральних водах Сваляви докладно читайте у цій статті
Переглядів: 828 | Додав: veron332009 | Теги: Свалява, Мандруємо Україною, Закарпатська область | Рейтинг: 0.0/0
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
Киян агітують за короткі штори і темно-коричневі батареї Киян агітують за короткі штори і темно-коричневі батареї
Киян агітують за короткі штори і темно-коричневі батареї
Киян агітують за короткі штори і темно-коричневі батареї
Важлива порада: фарбувати батарею у темно-коричневий колір. Доведено, що він найкраще віддає тепло (8-10º С). Крім того, якщо штори – довгі, то майже 20% тепла йде на обігрів. У столичній держадміністрації розпочато тренінг з енергозбереження для спеціалістів call-центру та представників засобів масової інформації. Про це «У.К.» повідомили у прес-службі КМДА. Зокрема, 1 березня фахівці Головного управління енергетики, енергоефективності та енергозбереження спільно з проектом USAID «Реформа міського теплозабезпечння в Україні» провели перше навчання із зазначеної теми. Упродовж занять профільні керівники розказали про основні елементарні заходи з теплоізоляції, дотримуючись яких, кияни зможуть самостійно утеплити будинки, тим самим підняти температуру у квартирі.

Під час вручення премій Viva продали спиртного на 4700 гривень

Оксана Марченко й Віталій Кличко тримають статуетки у вигляді латинської літери V. Віталій прийшов по нагороду замість брата Володимира, який зараз тренується за кордономПід час вручення премій Viva продали спиртного на 4700 гривень

  Оксана Марченко й Віталій Кличко тримають статуетки у вигляді латинської літери V. Віталій прийшов по нагороду замість брата Володимира, який зараз тренується за кордоном

У проекті нового автобану не врахували пропозиції мера Черкас

У проекті нового автобану не врахували пропозиції мера Черкас

Минулого тижня було зроблено і погоджено передпроектні пропозиції щодо проходження автомагістралі Київ – Черкаси – Дніпропетровськ через Черкаський район.

Як розповів на брифінгу для журналістів міський голова Черкас Сергій Одарич, цим проектом передбачається розширення наявних доріг, створення по дві смуги руху в кожному напрямку, а також обхід кількох населених пунктів – Софіївки, Мошен, Будища, Черкас, Червоної Слободи і, можливо, села Леськи.



Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru