Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Вторник, 21.05.2024, 09:36
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Мандруємо Україною Закарпатська область Ужгород
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Вторник 21.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 21.05.2024 Вторник
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 1 » Мандруємо Україною Закарпатська область Ужгород
19:40
Мандруємо Україною Закарпатська область Ужгород

Ужгород

Найменший, найвіддаленіший і найзатишніший обласний центр України. Люди тут нікуди не поспішають, у кафе та магазинах - порожньо (асортименту це не стосується - це я про відвідувачів), маршрутки теж напівпорожні, у суботу та неділю по центру - хоч голий ходи - ні душі. Не схожий він на всі інші міста України, де з ранку до вечора всі кудись біжать, чогось шукають, на вулицях не протиснутися, а в транспорт не влізти.
Думаю, що місцеві мешканці будуть зі мною сперечатися, що не треба плутати турпоїздку з повсякденним життям. Ну, може ми були в Ужгороді не в той час і не в тих місцях, і насправді там постійно вирує життя. Може й так. Але все одно: якщо теплого літнього суботнього вечора у центрі міста зовсім порожньо - це якось навіть лякає (після вічно напханих людьми інших обласних центрів, де ми були, в тому числі і маленьких, типа Луцька).

Та ну Бог з ними. Поговоримо про пам’ятки. В Ужгороді є що оглянути, хоча й зробити це можна дуже швидко. Центр міста малесенький-гарнесенький, а найбільш цікаві речі можна побачити на Замковій горі. Це Хрестовоздвиженський собор, Ужгородський замок та Закарпатський музей народної архітектури та побуту.

Почнемо з собору, який стоїть на нашому шляху першим.
У XVII ст. володар міста Янош X Другет вирішив переселити до Ужгорода зі Східної Словаччини єзуїтів. У 1640 р. він видав грамоту про перенесення єзуїтської колегії до міста, й тоді ж почалося будівництво храму. Протягом 1732-1740 рр. на місці старого був збудований новий храм у стилі бароко.
У 1773 р. папа Климент XIV розпустив орден єзуїтів і вони залишили Ужгород., а у 1775 р. церкву передали Мукачівській греко-католицькій єпархії. Храм став кафедральним собором, був перебудований до греко-католицького обряду, гарно оздоблений. Тоді ж імператриця Марія-Терезія подарувала єпископу Андрію Бачинському дорогий церковний одяг, церковні предмети, серед яких і дороге обладнання для єпископського екіпажу.
Сучасного вигляду храм набув у 1877 р., коли був перебудований під керівництвом архітектора Ласло Фабрі. У 1939 р. плафон собору розписав монументальним розписом відомий художник Йосип Бокшай, який у 1942 р. виготовив також кольорові вітражі.

У 1946 році греко-католицька церква була заборонена в Галичині, а пізніше - й у Закарпатті. Хрестовоздвиженський храм був переданий православним у 1949 р., а повернений же греко-католикам був лише у 1991 р.
Собор був місцем поховання мукачівських владик. Останнім єпископом, кого поховали тут, був Теодор Ромжа. Він був сином простого залізничника, але вирішив стати священиком. Навчався у Римі. У 1944 р. 33-х річний Ромжа став наймолодшим греко-католицьким єпископом. Через місяць після його висвячення до Закарпаття прийшла радянська армія. На Ромжу з боку органів почався чинитися тиск: його змушували перейти до православ'я, але він відмовлявся. Тоді було вирішено фізично знищити єпископа. Перша спроба замаху на нього сталася 28 жовтня 1947 р. поблизу Мукачева, де на фіакр єпископа наїхав студебекер, а потім нападники хотіли ще добити потерпілих власноруч. Але єпископ вижив. Відразу після цього Хрущов за погодженням Сталіна наказав провести новий замах. У мукачівській міській лікарні 31 жовтня1947 р. одна із «медсестер» вбила Ромжу отрутою кураре. У 2001 р. папа Іоанн Павло II під час відвідин України проголосив Теодора Ромжу блаженним.

Зараз Хрестовоздвиженський собор є найгарнішою прикрасою Ужгорода, дві його стрункі вежі видно з усіх боків міста. Ми тут вище казали, що коли ми були у місті у суботній день, тут було порожньо. Але це не стосується Хрестовоздвиженського собору. Уся площа перед храмом зайнята машинами та людьми - тут відбуваються вінчання! Безперервно. Після церемонії освячення шлюбу усі молодята із численними гостями і бухлом прямують далі - до замку, а після нього - до музею народної архітектури, де засмічують пляшками і стаканами усе навколо. Але нехай вони йдуть собі далі, а ми зупинимося у замку.
Як повідомляє нам офіційний сайт замку, початки фортеці слід шукати ще у Х столітті, коли укріплене поселення на цьому місці було центром комітату Унг (Унгвар - колишня і сучасна угорська назва Ужгорода, комітат - головна адміністративно-територіальна одиниця старої Угорщини). Замок був зруйнований монголо-татарами у ХІІІ ст., відбудований і знов зруйнований на початку XIV ст.

До кінця XV ст. не було жодних згадок про Унгвар, аж у 1499 р. замок згадується як володіння графів Другетів (італійська династія, що володіла місто з XIV до кінця XVII ст.) За час свого існування замок неодноразово піддавався облогам і штурмам. На початку 18 століття унгварський замок разом із мукачівським стає центром антигабсбурзької боротьби угорців під керівництвом Ференца ІІ Ракоці. З 1775 до 1944 р. тут розташовувалося Мукачівське греко-католицьке єпископство. Зараз ту діє краєзнавчий музей, який пропонує декілька дуже цікавих експозицій.
Сучасного вигляду замок набув у 1653-1658 рр., коли були зведені мури і три бастіони. Крім, власне, замкових стін, на подвір’ї найцікавішою будівлею є замковий палац, збудований ще у 1598 році. Також тут є руїни стародавнього костьолу (ХIV ст.), який був усипальницею родини Другетів.

Оглянули замок, йдемо далі. Найцікавіше місце Ужгорода - Закарпатський музей народної архітектури та побуту. Або, як кажуть по-модньому, скансен. Тобто, зібрання старовинних дерев’яних хатинок, млинів, вуликів та іншої романтичної української фігні. Порівняти закарпатський скансен з київським чи львівським неможливо - ті два набагато масштабніші. Але у Закарпатті все компактне, як і сама область. Тому відвідини цього музею набагато приємніші, ніж його колег-гігантів, - не встигає набриднути!

Центральною і найпривабливішою спорудою музею є церква архістратига Михаїла з села Шелестові Мукачівського району (церква з Шелестові, а не архістратиг). Цей дивний храм зі стрункою високою дзвіницею був споруджений у 1777 р. Усередині експонуються ікони XVII-XVIII ст. Це чудові зразки народного сакрального живопису - трохи наївного, але дуже зворушливого.

Ще тут представлені зразки житла і садиб закарпатців низинних районів (долинян, румунів і угорців), а також горян (бойків і гуцулів). Загалом у музеї розміщені сім садиб, шість житлових будівель, вже згадана церква, дзвіниця, школа, кузня, млин, корчма. Млин, обсаджений жовтими квітами, особливо гарно виглядає. Також радимо не просто прогулюватися вздовж хатинок, а заглядати всередину - там дуже цікаві експозиції. Тільки не приходьте до музею у дні, коли багато весіль. У такі дні усі пеньки, лавки і все, де можна розставити шампусік та пластмасові стакани, - усе це власне заставлене усім цим непотребом. Ну і юрби баб у блістящих платтях і дядьків на підпитку, які псують кадри своїм виглядом. Ще деталь. Декілька років тому Ужгород (як і усе Закарпаття) славився низькими цінами у закладах громадського харчування. Про інші міста казати не буду, а от для Ужгорода минули ті часи, коли гості зі столиці (тобто ми) з воплем «Халява!» намагалися тут переїсти та перепити усе меню. Зараз - фіг вам! Ціни виросли майже до столичних. Що стосується затишного інтер’єру, то з останніх відвідин міста запам’яталося кафе на Волошина, не пам’ятаю назву. Може «Августин». Там є цікаві й іноді смачні тістечка, кава, чай тощо. Тобто, все, що потрібно любителям солоденького.

Новіша частина міста розташована на іншому березі доволі мальовничого Ужа, куди з центру можна потрапити пішохідним мостом. Тут теж багато старовинних будинків, які не менш цікаві, ніж ті, що у старій частині, але, на жаль, менш доглянуті. А найпомітніша будівля нової частини - все той же вокзал. От вражає він усіх приїжджаючих, які не очікують побачити у маленькому Ужгороді великий, сучасний, збудований з великим розмахом, але, разом із тим, зі смаком, вокзал. (Живцем він набагато цікавіший, ніж на фото.)

Чим ще славиться Ужгород? Звичайно ж, церквою Святої Анни або Горянською ротондою (XII-XIV). Ця назвичайної цінності пам"ятка розташована у у передмісті Ужгорода - Горянах, тому доїжджають туди далеко не усі туристи. У храмі збереглися фрески XIV італійських майстрів школи Джотто. На жаль, коли ми були тут, церква була зачинена. Дуже шкода.

Інтернет каже, що в Ужгороді є ще дещо цікаве. Наприклад, липова алея довжиною 2 км 200 км. Вважається найдовшою в Європі. Це так кажуть. Тут питання: а що, у Європі є традиція мірятися липовими алеями?

А ще Ужгород чимось японське місто. А саме тим, що тут цвіте сакура. Буває це наприкінці квітня - початку травня. На превеликий жаль, ніколи не були в цей час у місті. Адже це така вражаюча краса! (Ми тут тихо сперли, вибачте, чуже фото.)


Більше про історію міста, готелі, а також ще трошки фото - за посиланнями нижче:
Переглядів: 969 | Додав: veron332009 | Теги: Ужгород, Мандруємо Україною, Закарпатська область | Рейтинг: 5.0/1
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
На Житомирщині Табачник знову потрапив під обстріл
портрет міністра закидали яйцями
На Житомирщині Табачник знову потрапив під обстріл

Житомирські "свободівці" настільки захопилися акціями протесту, що готові к дати в портрет мінстра освіти Дмитра Табачника яйця чи не щодня.

МИнулого тижня провели таку акцію в Житомирі на майдані Корольова і вже сьогодні, 28 лютого, знову збираються, щоб засудити таким чином антиукраїнську політику Табачника.


Мер Житомира скликає прес-конференцію
Мер Житомира скликає прес-конференцію
Мер Житомира скликає прес-конференцію

Як стало відомо Інтернет-виданню Рупор Житомира, 28 лютого в 9.00 в Прес-центрі міської ради відбудеться прес-конференція за участі міського голови Володимира Дебоя.

Тема прес-конференції - підписання договору з ЄБРР КП "Житомиртеплокомуненерго"

Переобрано голову “Батьківщини” на Хмельниччині

Переобрано голову "Батьківщини” на Хмельниччині

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення одноголосно ухвалили 114 делегатів на XV звітно-виборчій партійній конференції, яка відбулася сьогодні у Хмельницькому.На Хмельниччині головою обласної партійної організації ВО "Батьківщина” вдруге переобрано народного депутата фракції "БЮТ-Батьківщина” Василя КРАВЧУКА.



Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru