Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Вторник, 30.04.2024, 05:08
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Новгород-Сіверський, Чернігівська область, Мандруємо Україною
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Вторник 30.04.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 30.04.2024 Вторник
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 28 » Новгород-Сіверський, Чернігівська область, Мандруємо Україною
16:41
Новгород-Сіверський, Чернігівська область, Мандруємо Україною

Новгород-Сіверський

Новгород-Сіверський, на нашу думку, є одним з найцікавіших для туристів міст нашої країни.

І хоча лежить він достатньо далеко від столиці і основних шляхів, варто виділити день, щоб повністю присвятити його цьому древньому місту.

Новгород-Сіверський – місто легендарного князя Ігоря Святославовича, якому присвячений найвідоміший твір давньоруської літератури. Саме звідси Ігор зі своєю дружиною (у військовому сенсі) у квітні 1185 року виступив у похід, який так безславно для нього закінчився. Отже, оглянемо це прекрасне місто.

На жаль, уцілілих пам’яток періоду Київської Русі у Новгороді не збереглося, але не менш цінною та цікавою пам’яткою міста є Спасо-Преображенський монастир, який був заснований ще у княжі часи – у ХІ ст. Саме тут отримували благословення князі Новгород-Сіверської землі, саме тут знаходився древній Спаський собор, з якого і вийшов у похід Ігор. Але справжній розквіт монастиря почався аж у XVII ст. З тих пір і збереглися основні будівлі монастиря. Про них і поговоримо.

По-перше, мури. Вони вражають своєю величністю і урочистістю. Ця пам’ятка є унікальним зразком фортифікаційного будівництва XVII-XVIII ст. Стіни мають загальну довжину 800 метрів, по кутах розташовані міцні вежі. Справжньою прикрасою мурів є круглі прибрамні вежі, які разом із надбрамною дзвіницею надають незабутнього святкового вигляду усій споруді. Усі бажаючі можуть прогулятися по галереям мурів і зайти у вежі, з яких відкриваються приголомшливі краєвиди Десни. А поруч із південним муром, на березі Десни, стоїть пам’ятник дружині Ігоря Ярославні, яка (за задумом скульптора) і зображує той самий знаменитий свій плач рано-вранці на забралі (для справедливості слід зазнати, що плакала вона все ж таки чомусь у Путивлі).
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Тепер зайдемо на територію монастиря. Вона досить упорядкована і чиста, чого не скажеш про територію вже за мурами, особливо на березі Десни. Там повний смітник: народ смітить, влада не прибирає. Бо з того ж народу. Але ми про монастир. Домінантою його є величний Спасо-Преображенський собор, який був побудований наприкінці XVIII ст. у стилі класицизм за проектом відомого архітектора Джакомо Кваренгі. Слід сказати, що собор дещо вибивається з ряду інших споруд, які зведені раніше і скоріше до стилю українського бароко. А ще зазначимо, що собор на фундаменті давньоруського мурованого храму, який був зруйнований (його збережені підмурки можна побачити у притворі нового храмі).
Є на території монастиря ще декілька цікавих споруд: палатний корпус з Петропавлівською церквою (XVI-XVII ст.), покої настоятеля з Іллінською церквою (XVI-XVIII ст.), корпус на льохах (XVII ст., від нього підземні ходи ведуть до Десни), келії (XVII ст.), бурса (1657-1667), Залишки княжого терема (ХІІ-ХІІ ст.)
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Подвір’я монастиря дуже затишне, тут немає метушні, яка зазвичай присутня у таких великих монастирях завдяки «паломникам», тут приємно просто посидіти на лавці, неспішно прогулятися, одним словом, відпочити. І повірте, час тут пролітає просто непомітно. Здавалося б, ну що тут дивитися: ну, церкви, ну мури, ну й що? Але коли виходиш звідси, то виявляється, що непомітно промайнули декілька годин. В чому ж секрет цього місця? Мабуть, у його неповторній «достовірності», тобто відчутті присутності історії. А ще у неймовірно гармонійному поєднанні творіння рук і духу людського – Божої обителі – з надзвичайно мальовничою природою Сіверського краю. І тут ми не можемо не порадити вам відвідати Новгород-Сіверський саме навесні, коли неймовірно красиво розливається Десна. Таку красу рідко де побачиш:
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення


Інший Новгород
Якщо ви думаєте, що крім Спасо-Преображенського монастиря у Новгороді-Сіверському більше нема на що дивитися, то це не так. Є на що. Але ж казати про це доводиться з деяким сумом. Якщо вдаватися у історію питання, то виявляється, що одним з найзнаменитіших уродженців цих місць є Леонід Кучма. Він у бутність свою президентом України доклав значних зусиль до відродження Спасо-Преображенського монастиря. І дороги навколо нього не гірші, ніж у столиці, і територія впорядкована, і чотиризірковий готель європейського класу поруч є. За це Кучмі велике дякую! Але ж є і інший Новгород. І він набагато більший. Коли потрапляєш у старий центр, то таке враження складається, що це зовсім інше місто. Доріг там нема в принципі, скрізь сміття. Пам’ятки архітектури у такому жахливому стані, що здається, що вони ось-ось розсиплються. А подивитися там, до речі, є на що. На центральній площі збереглися будівлі торговий рядів ХІХ ст. Зайве згадувати про їхній стан: обшарпані, обвішані потворними вивісками та козирками. Поруч зберігся величний Успенський собор (1761), у досить непоганому стані, але потребує все ж більшої уваги з огляду на його архітектурну цінність. Цікавою пам’яткою центру є водонапірна вежа з портретами Леніна і Сталіна а фасаді. Є на центральній площі трошки старовинних пошарпаних будинків без надії коли-небудь побачити їх у пристойному вигляді. А від площі униз по вулиці Коротченка (ущент роздовбаній) можна дістатися ще однієї унікальної пам’ятки архітектури, яку місцеві «реставратори» від православ’я спотворили бляшаним дахом і фарбуванням стін. Це Миколаївська церква (1720), яка належить до найкращих зразків сіверської дерев’яної архітектури. Вони надзвичайно мальовничо вписана у ландшафт, має затишне подвір’я. Тільки все ж таки ґонтовий дах був би краще.
Сподіваємося, що все ж коли-небудь і до цієї частини Новгорода дійде «цивілізація».
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Хоча ми тут написали про недоліки, ви не зважайте на них. Адже якщо бачити у нашій країні тільки недоліки, то за ними не побачиш жодного позитиву. Так недоліків багато. А Новгород-Сіверський, на наш погляд, є одним з найбільш привабливих у плані туризму міст в Україні. У всякому разі, наша подорож до цього чудового міста виявилася однією з найбільш приємних і улюблених. Чого і вам бажаємо.

П.С. Новгород-Сіверський розташований на Півночі України, у Чернігівської області, поруч із російським кордоном. Зручніше за все доставатися його з Чернігова (часто ходять автобуси), з Шостки (Сумська область), а також двічі на день ходить автобус з Києва. Приємних подорожей!

Історія Новгорода-Сіверського

Перша літописна згадка про „Новий городок у землі „Сіверський” міститься у „Повчанні Володимира Мономаха своїм дітям” у зв’язку з описом поразки біля цього містечка половецького загону у 1078 році.

У кінці ХІ століття за рішенням з’їзду руських князів у Любечі (1097 р.) Новгород-Сіверський став столицею Сіверського князівства, до якого належали землі у середній течії Десни та по річках Снову і Сейму, а також частково курські та території в’ятичів.

У сиву давнину сягає історія виникнення символів, що стали елементами герба та прапора Новгород-Сіверського. Протягом століть місто було могутньою фортецею, що протистояла не одному завойовнику. Саме це на гербі і символізують міцні мури з баштою і зброя – золоті спис та шабля. З легендарних часів потрапила на клейноди сіверян і зоря, що увінчує вежу. Можливо вона є символом тої зорі, що провістила народження Ісуса Христа. Адже 200 років тому невідомий літописець – автор загадкової "Історії русів”, посилаючись на стародавні літописи, написав, що після того, як апостол Андрій Первозваний провістив Божу Благодать над Києвом, "Сей же апостол рікою Десною був тоді і в Новгороді-Сіверському, Благовістив Євангелієм”. Всі ці символи були затверджені на міському гербі, наданому в 1620 році з привілеєм польського короля Сигізмунда ІІІ разом з Магдебурзьким правом. Новгород-Сіверський став першим містом Чернігівщини, що отримало власний герб.

У цей час Новгород-Сіверський складався з дитинця, окольного міста і неукріплених посадів. Крім того, навколо розміщувалися численні князівські заміські садиби та села, багато з яких згадувались в літописах.

Дитинець Новгорода-Сіверського, його ще називали Замком, містився на обривистій терасі, що здіймається над Десною майже на 50 метрів. Ця тераса неправильної форми площею близько 2 гектарів мала чудові природні укріплення з трьох боків – деснянську кручу та глибокі й широкі яри. Тільки з півдня тераса, на якій знаходився Дитинець, з’єднувалась з плато. Якраз на ньому укріпленому валами та ровами перешийку і знаходився єдиний в’їзд у Замок. Дорога проходила по спеціальному насипу, що тягнувся з дна яру.

Наприкінці ХІ- на початку ХІІ століття оборонні споруди Дитинця перебудовано, потужність земляних укріплень збільшена майже удвічі. Князівський двір знаходився якраз у центрі Дитинця, а поруч височів кам’яний собор Архістратига Михайла, який згадується в літописах під 1179 роком. Серед численних археологічних знахідок тих часів – печатка князя Святослава Ярославича, на якій зображені сам князь та його небесний покровитель святий Микола.

Дитинець з трьох боків підковою охоплювало окольне місто. Воно займало територію близько 30 га і мало свою систему укріплень з кількома брамами. Літопис називає Чернігівські та Курські ворота. Писемні джерела згадують також Острозькі ворота, що вели до окремого району міста – Острогу, який займав площу 5 га та був укріплений лише частоколом. Саме тут у 1086 було збудовано ще одну кам’яну церкву – Микільську. До стін окольного міста примикали неукріплені посади, де жили переважно купці та ремісники.

Численні міжусобні війни, чужоземні нападники та невблаганний час зруйнували майже всі свідчення сивої давнини Новгорода-Сіверського. Так на місці зруйнованої кам’яної церкви святого Миколая (ХІ ст.) у 1762 році в традиційному народному стилі збудовано дерев’яну однойменну церкву. Вона збереглася до наших днів і вражає гостей міста єдністю з природним оточенням: вона наче є частиною ландшафту, гармонійним продовженням пагорбу, на якому знаходиться. інший міський храм – Успенський собор має не менш давню історію. Місце на якому стоїть собор, здавен було ритуальним. За переказами, саме тут стояли ідоли в дохристиянську епоху. Після хрещення цих земель на місті капища було збудовано храм на честь Богородиці (ХІ-ХІІ ст.) Коли було зведено будівлю собору, що прикрашає місто в наші дні, точно не відомо. Є відомості про закладання храму ще у ХVII столітті, та дуже скоро роботи було зупинено. Відновили їх лише у 1721-му, але будівництво велося дуже повільно. Точно відомо лише те, що один з вівтарів собору було освячено у 1701 році. У більш пізні часи храм декілька разів перебудовувався. Так у 1820 році було замінено бані та прибудовано дзвіницю.
Своєрідність сучасному місту надають і пам’ятки цивільної архітектури ХVII-XVIII століть. Серед них і Тріумфальна арка. Вона була споруджена на кошти дворян та купецтва до приїду імператриці Катерини ІІ у Новгород-Сіверський як центру намісництва і тому була прикрашена гербами 10 повітів, що входили тоді до його складу. З тих же часів ( кінець ХVІІІ ст.) збереглися в центрі міста і Торгові ряди, збудовані на замовлення місцевих купців. Вони і зараз виконують своє призначення. Особливий колорит мають будівлі ХІХ ст. З історією цих будинків пов’язано багато славних імен.
Життя більшості видатних жителів Новгорода-Сіверського пов’язані з будинком колишньої чоловічої гімназії. Її було створено у 1804 році на базі народного училища, відкритого ще у 1789 році. Тривалий час ця гімназія була центром освіти всієї Чернігівської губернії. Серед випускників цього закладу – видатний учений свого часу, історик і природознавець, перший ректор Київського університету Михайло Максимович (1804-1873), український письменник Пантелеймон Куліш (1819-1897), педагог Костянтин Ушинський (1824-1871), археолог, професор Дмитро Самоквасов (1843-1911), революціонер-народник і винахідник Микола Кибальчич (1853-1881). В будинку колишньої гімназії, збудованому у 40-роках минулого століття, і зараз міститься навчальний заклад – гімназія для обдарованих дітей.

З сайту Музея-заповідника «Слова о полку Ігоревім»

Готелі Новгорода-Сіверського

«Слов’янський», готель. Чернігівська обл., Новгород-Сіверський, вул. Луначарського, 2. Тел.: (04658) 3-15-51, 3-18-01.
Чотиризірковий готель, збудований у 2004 році за найсучаснішими стандартами. Розташований у мальовничі зеленій зоні, з вікон готелю відкриваються захоплюючі краєвиди Десни та Спасо-Преображенського монастиря.
У готелі 30 номерів, в тому числі класів «Президентський люкс», «апартаменти», «люкс», «напівлюкс». Номери витримані у класичному стилі, індивідуальні за кольоровою гамою. В кожному номері – супутникове ТБ, міні-бар, телефон, система клімат-контролю, електронний замок.
Додатково: ресторан, диско-бар, сауна, турецька лазня, фітнес-зал, більярдна, конференц-зал, послуги пральні, перукарня, стоянка.
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення




Переглядів: 1838 | Додав: veron332009 | Теги: Мандруємо Україною, Новгород-Сіверський, Чернігівська область | Рейтинг: 0.0/0
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
Завтра в Херсоні депутат ВР розповість, як розпустять Партію Регіонів

Завтра в Херсоні депутат ВР розповість, як розпустять Партію Регіонів

Як повідомляє прес-клуб «Новий день», завтра з журналістами Херсонщини буде спілкуватися голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко. На порядку денному питання — земельна реформа, скасування соціальних пільг, інтеграція з ЄС та стосунки з Росією, газові угоди, Парламентські вибори та об’єднання опозиції. Також Гриценко збирається повідомити, що Партія регіонів буде розпущена одразу після президентських виборів та інш.


Львів відзначив 100 днів до Євро-2012 меппінг-шоу
Львів відзначив 100 днів до Євро-2012 меппінг-шоу
Сьогодні у центральній частині Львова, на Площі Ринок 29, відбулося святкове меппінг-шоу на честь "100 днів до Євро-2012". Меппінг-шоу – це відеоінсталяція тривимірного зображення, ілюзія зміни архітектури поверхні, на якій проектується зображення. Меппінг-шоу проектують на будинках. У Львові таке відбулося вперше. Створювали шоу фахівці з-за кордону.
Підкамінь 2012
Підкамінь 2012

27–29 липня 2012 року у Бродівському районі в однойменному селищі відбудеться шостий за ліком Фестиваль «Підкамінь 2012».
Учасники і програма фестивалю будуть відомі згодом...
Їдеш на «Підкамінь-2011»? Одягни вишиванку!

Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru