Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Вторник, 21.05.2024, 06:52
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Путивль, Сумська область, Мандруємо Україною
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Вторник 21.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 21.05.2024 Вторник
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 28 » Путивль, Сумська область, Мандруємо Україною
00:30
Путивль, Сумська область, Мандруємо Україною

Путивль

Путивль… Якось так дуже по-давньоруськи звучить це слово. І здається, що й час там зупинився. Ну, якщо не з Київської Русі, то з періоду розвалу СРСР точно. Нагадав Путивль чимось інше давньоруське місто - Новгород-Сіверський. Такий же віддалений від основних шляхів і важкодоступний у сенсі швидко і комфортно до нього дістатися. Так само має розкішний монастир у центрі міста з відреставрованими церквами і красивими клумбами. І так само все інше, крім монастиря, справляє не краще враження, тому що останніх років двадцять всього цього не торкалася рука доброго господаря. А ще трагічна кам’яна Ярославна, що плаче і в Новгороді, і в Путивлі. Так, дуже схожа доля багатьох українських міст…

Місцевість тут дуже мальовнича, гориста. Місто розташоване в основному на високому березі Сейму, і з міського парку відкриваються чудові краєвиди річкової долини з Молченським монастирем.

У літописі Путивль згадується вперше у 1146 році у зв’язку із міжусобною боротьбою новгород-сіверських князів з чернігівськими. Але найвідоміша згадка про місто міститься у «Слові о полку Ігоревім» (1185). Саме тут, на міських стінах («на забралі») плакала Ярославна, очікуючи свого коханого Ігоря. А виникло місто, звичайно ж, раніше. За даними археологічних розкопок - наприкінці Х століття.

З 1356 року Путивль входив до складу Великого Литовського князівства, а у 1500 році перейшов у володіння Московської держави. Тут проходив московський кордон, тому Путивль став сильною укріпленою фортецею.

Сильно страждав Путивль у період російської смути. На початку XVII століття тут, у Молченському монастирі, розміщувалася резиденція Григорія Отреп’єва - Лжедмитрія І. Мешканці міста були противниками Бориса Годунова, тому надали Лжедмитрію притулок.

Тоді ж, на початку XVII століття, Путивль став одним з центрів повстання під керівництвом Івана Болотникова, через що цар Василь Шуйський покарав путивлян. По тому місто спалили поляки.

Наприкінці XVII століття Путивль був важливим стратегічним центром під час російсько-турецької війни, але вже на початку XVIІI століття втратив свої військове значення і почав перетворюватися на звичайне повітове містечко. Хоча як економічний центр Путивль розвивався достаньмо бурхливо.

У ХІХ столітті негативно на економіку міста вплинула відсутність тут залізниці. Немає її і зараз, що теж не найкращим чином впливає на сучасне міста.

До 1926 року Путивльщина входила до складу Курської губернії Росії. Зараз більшість населення Путивльщини - росіяни (за переписом 2001 року - 54,6%). У 20-30-х роках ХХ століття тут існував автономний російський район. (Усього таких районів на 1931 рік існувало в Україні вісім. Потім вони були скасовані.)

Зараз місто здається покинутим. Якось тут не дуже велелюдно. Помітно, що роботи тут немає. Центр міста - типовий для провінційних маленьких містечок періоду пізнього недорозвиненого соціалізму із нашаруванням розрухи епохи незалежності. Примітивні житлові коробки, облуплені фасади будинків культури з вибитими шибками, купки матюкливої молоді з пивом… Ну, картина зрозуміла. А шкода, що так відбувається. Адже ж туристичного і культурного потенціалу тут - хоч відбавляй.

Почнемо з Молченського монастиря. Це таке місце, що зустрічаються у забутих богом українських регіонах доволі часто. Квітуча оаза серед пустелі, відгороджена кам’яним муром. Тут багато квітів; тут багато авто «прихожан», що справно їздять у неділю на зустріч з Богом; сюди вкладаються кошти. Спрямуємо свої кроки туди і ми.


Первісно Молченський монастир виник у 1405 році за 20 верст від Путивля, над болотом Молче. У 1592 році Молченська пустинь була спалена татарами, і наступного року монахи переселилися до Путивля. Протягом декількох років були зведені нові споруди, і монастир став справжньою фортецею. У 1604-1605 рр. тут розміщувалася резиденція Лжедмитрія І.

У ХХ столітті монастир був закритий, а з 1991 року переданий церкві. Зараз тут активними темпами триває реставрація, і пам’ятки архітектури відновлюються доволі вдало.

Центральна споруда монастиря - собор Різдва Богородиці (1602-1604). Він є церквою-фортецею із усіма супутніми ознаками: на третьому поверсі, над вівтарем, тут було влаштовано бойову камеру з бійницями, а вівтарна частина виконана не у вигляді апсиди (напівкруглого фасаду), а квадратної високої вежі теж з бійницями. Взагалі церква виконана за принципом, характерним для так званого «московського бароко» - «восьмерик на четверику». Тільки тут відразу три «восьмерика» на трьох «четвериках». Одним словом - дуже красива церква.

Інші споруди монастиря: надбрамна вежа (1602-1604), трапезна (1 пол. ХІХ ст.), тепла церква Іоанна Предтечі (1866-1869, арх. Д.І. Грімов), корпус настоятеля (1720-1730) тощо. У Монастирській горі є печери і підземні ходи.
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення

Йдемо далі. Є у місті ще один монастир, і теж дуже цікавий. Святодухівський монастир був заснований у XVI столітті. Головна споруда його - Спасо-Преображенський (колишній Святодухівський) собор (1617), збудований у московському стилі (на масивному високому четверику стоять тендітні баньки-«цибулинки»). Ще тут є надбрамна Благовіщенська церква (1693-1697), архітектура якої більш характерна для Західної України. У цій церкві, під дзвіницею, була келія царівни Соф’ї, яку Петро І заключив сюди після стрілецького бунту. Для того, щоб рідній сестричці було веселіше, у дзвіниці були встановлені куранти, які відбивали кожну хвилину! Так, предоброї душі людиною був російський самодержець. На жаль, під час наших відвідин Путивля монастир був зачинений, і нам не вдалося потрапити до середини. А шкода, адже всередині головного храму зберігся італійський барочний іконостас XVII-XVIII ст. та німецька люстра (1692), подарована Петром І.

А найбільш вражаючою (принаймні, розмірами) культовою будівлею Путивля є церква Миколи Козацького, збудована у 1735-1737 роках у стилі українського бароко (дзвіниця - 1770). Ця велична споруда нагадує великий корабель. Судячи з його розмірів, не зовсім російським містом був Путивль - українських козаків тут теж було добряче. До речі, на подвір’ї храму ростуть дуже смачні абрикоси.

Є у місті цікаве не тільки релігійного характеру. На центральній площі міста збереглися декілька старовинних будинків, особливо цікавим з яких є будівля торгових рядів. Ще привертає увагу водонапірна вежа, збудована у ХІХ столітті. Ці, не побоюся цього слова, романтичні руїни спочатку навіть вводять в оману: здається, що це залишки якоїсь дзвіниці чи то навіть оборонної вежі. Але все прозаїчніше. Тим не менш, ця вежа дуже прикрашає загальний силует міста. Пройшовши її ви потрапляєте до міського парку, з якого відкривається захоплюючий краєвид з річкою, церквою та безкраїм небом над усім цим. Помилуватися чудовою панорамою ви можете разом із Ярославною, яка простягає свої руки у бік Сейму (маю на увазі річку, а не польський парламент). Тут же, у парку, розташовані залишки давньоруського городища.

Під Путивлем розташований ще один цікавий монастир - Софроніївська пустинь (на тому місці, де первісно виник Молченський монастир). Туди ходять з Путивля автобуси. На жаль, через невдалий розклад ми не встигли відвідати це місце, а таксисти у місті зовсім нахабні.

Ось так підійшли ми до теми транспорту. Доїхати до Путивля нам було якось не дуже зручно. З Києва туди ходять електрички «Київ-Ворожба» (їхати 4 години). Тільки коли ви приїдете на станцію Путивль, то виявиться, що це ніякий не Путивль, а якась Буринь. А від цієї Бурині треба ще їхати хвилин сорок у розбитому ПАЗику разом із ще сотнею пасажирів електрички. І тільки тоді буде Путивль. Також можна їхати з Сум прямим автобусом.

У місті нещодавно з’явився маленький готель, радимо ним скористуватися. Адже за один день ви не встигнете усе побачити так, щоб ще вчасно поїхати з міста. Тому залишайтеся у Путивлі на ніч. Хоч на початку статті ми тут і критикнули місто, що воно, начебто, якесь недоглянути і забуте Богом. Нікого не хотіли образити, тим більше, що архітектурні пам’ятки тут - визначні і, без перебільшення, унікальні. Для тих, хто не байдужий до рідної країни, відвідати Путивль просто необхідно.

Готель у Путівлі

«Монастирський», готель. Сумська обл., Путивль, вул. Калініна, 2. Тел.: (066) 159-70-83.
Готель розташований у старовинному двоповерховому будинку у мальовничому місці, недалеко від Молченського монастиря.
У готелі: 7 номерів різних категорій. У номерах: санвузол, душова кабіна, нові меблі. У люксі є кондиціонер, ванна. Вартість: стандарт - 160 грн., напівлюкс - 200 грн., люкс - 250 грн.
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення
Збільшити зображення


Переглядів: 1354 | Додав: veron332009 | Теги: Мандруємо Україною, Сумська область, Путивль | Рейтинг: 0.0/0
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
У властей Великолепетихского района появился собственный сайт
У властей Великолепетихского района появился собственный сайт



С 1 января 2012 открылся официальный сайт районной ласти Великолепетихского района (Херсонская область), на котором размещена актуальная информация про общественно-политическую ситуацию в районе, мероприятиях и событиях, которые происходили на территории района. Об этом редакции издания сообщили в пресс-службе Великолепетихской РГА.

Кіровоградщина підготує Першому національному ролик про територію до Євро-2012

Кіровоградщина підготує Першому національному ролик про територію до Євро-2012

Кіровоградська область має підготувати матеріал для Першого національного телеканалу про територію до Євро-2012.

Про це повідомила начальник управління у справах преси та інформації ОДА Євгенія Шустер під час представлення видання «Історичний календар на 2012 рік. Люди. Події. Факти» у Кіровограді


С 10 марта в Днепропетровске потеплеет
С 10 марта в Днепропетровске потеплеетС 10 марта в Днепропетровске потеплеет
По прогнозам украинских синоптиков, с 10 марта в Днепропетровске начнется потепление.

В частности, 10 марта днем синоптики обещают 0 градусов, вечером температура опустится до -4 градусов. Ветер юго-западный 3-4 м/с, пасмурно, но осадков не предвидится.


Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru