Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Пятница, 17.05.2024, 04:04
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною

Стрий, Львівська область, Мандруємо Україною
Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Пятница 17.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 17.05.2024 Пятница
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 27 » Стрий, Львівська область, Мандруємо Україною
01:30
Стрий, Львівська область, Мандруємо Україною

Стрий

 
Стрий – районний центр у Львівській області (70 тис. мешканців), розташований на берегах річки Стрий. Перша писемна згадка - 1385 р., Магдебурзьке право - 1431 р.
У Стрию добре збереглася старовинна частина міста з характерною забудовою австро-угорських часів. Найцікавішою спорудою міста є костел Пресвятої Діви Марії (1425).
Стрий, безумовно, є одним з найзатишніших і найприємниших малих міст України. Поруч із ним розташований бальнеологічний курорт Моршин.




Історія Стрия

Стрий як місто виникло на березі річки Стрий і взяло назву цієї річки, притоки Дністра. Назва ріки походить від поєднання звуків "стр", що з прадавніх часів означало - протічна вода. З доісторичних часів на березі Стрия селилися слов’янські племена, особливо білі хорвати.

В ХІ-ХІІІ ст. ці землі входять до складу Галицько-Волинського князівства. За часів князя Осмомисла на Стрийщині була створена оборонна система, яка охороняла торговий шлях від угорських, польських і татарських набігів. За часів Данила Галицького торговий шлях через Стрий набуває ще більшого значення, бо тут пролягав шлях з Галича в Україну. Тому майбутнє місто розростається.

З ХІV ст. Стрийщина потрапляє під владу Польщі. Перша письмова згадка про Стрий припадає на 1385 рік. У 1387 році польський король Ягайло подарував Стрийщину своєму братові Свидригайлові. В той час Стрий вже був значним економічним і адміністративним осередком. Поступово місто було оточено земляним валом, частоколом, що захищали його центральну частину - Ринок.

У 1431 р. Стрию надане магдебурзьке право. Керував справами міський магістрат на чолі з бургомістром.

У 1523 р. Стрий цілком знищений татарами. Для оборони від набігів у місті у ХVІ ст. побудований замок. Як оборонна споруда він проіснував до ХVІІІ століття.

У часи середньовіччя Стрий знаменитий як торговий центр. Це спричинило розвиток ремесел. В місті виникають і діють цехи кушнірів, гончарів, ткачів, шевців. Мешканці передмістя Стрия займаються сільським господарством.

У середині ХV ст. серед населення Стрия переважають українці. У місті в ті часи було 5 українських церков і 4 братства, діяли братські школи. У 1634 р. Стрий був знищений ще одним спустошливим набігом татар.

Великий вплив на життя Стрия мала визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького. У 1657 р. козацьке військо прибуло до міста для об’єднання з полками угорського князя Д. Ракоці.

Внаслідок поділу Польщі у 1772 р. Стрий разом із усіє Галичиною потрапляє від владу Австро-Угорщини. Під впливом революційних подій 1848 р. в Європі у Стрию активізується українська інтелігенція і утворює окружну Руську Раду.

У 1872-1875 рр. у Стрию будують залізницю. У місті створюються і діють паровозоремонтні майстерні, деревообробні підприємства, фабрика сірників "Ватра", підприємства для виготовлення і обладнання нафтодобувної промисловості.

Громадське життя українців Стрия пожвавлюється під кінець ХІХ ст. В місті створюються товариства "Руське касино", "Підгірська Рада", "Міщанська бесіда", а у 1892 р. – філія товариства "Просвіта". У 1901 р. на народні кошти у місті будується Народний дім. Активізація громадського і політичного життя міста відбувається під впливом діяльності д-ра Є.Олесницького, о.О.Бобикевича та о.О.Нижанківського.

З початком І світової війни у Стрию формується Легіон УСС. З вересня 1914 р. тут приймають присягу Українські Січові Стрільці.

З жовтня до травня 1915 р. Стрий перебуває під окупацією російської царської армії. 31 травня 1915 р. Стрий знову потрапляє під австро-угорське панування, яке триває до листопада 1918 р.

1 листопада 1918 р. у Стрию відбувся збройний переворот. У місті встановлюється влада ЗУНР. Українське врядування тривало до 19 травня 1919 р., після чого Стрий захоплюють польські війська.

За результатами підписання Ризького договору у 1921 р. Стрий у складі Західної України підпадає під владу Польщі.

17 вересня 1939 р. за німецько-радянською змовою Західна Україна (і Стрий у її складі) приєднана до Радянського Союзу. Радянська окупація у липні 1941 р. змінюється німецькою окупацією.

5 серпня 1944 р. у Стрий приходять радянські війська, які займають всю Західну Україну і включають її до складу СРСР.

У післявоєнний період місто Стрий стає великим промисловим центром Західної України. Своєму швидкому соціально-економічному розвитку Стрий завдячує зручному розташуванню на перехресті міжнародних залізничних та автомобільних шляхів. Промисловий потенціал міста створюють: машинобудівна, деревообробна, легка та харчова промисловості.

В кінці 80-х років в Радянському Союзі розпочинається національно-державотворчі процеси, що призводить до розпаду СРСР і утворення незалежних держав, серед них і держави Україна проголошеної 24 серпня 1991 р.

Стрияни, як ніхто, долучились до боротьби за українську державність. Саме у Стрию 14 березня 1990 р. над будинком міської ради вперше в Україні піднято національний синьо-жовтий прапор.

Інформація з офіційного сайту Стрийської міської ради
Переглядів: 934 | Додав: veron332009 | Теги: Стрий, Мандруємо Україною, Львівська область | Рейтинг: 5.0/1
Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
В Луганске решили арестовываить машины за долги коммунальщикам
В Луганске коммунальщики достигли договоренность с ГАИ, что те будут останавливать машины должников и накладывать арест на их автомобили, пока они не рассчитаются по долгам
 за коммунальные услуги. Об этом заявил на брифинге заместитель начальника управления жилищно-коммунального хозяйства Игорь Гурский, передает УНИАН
  По его словам, общий долг за услуги теплообеспечения на начало 2012 года в Луганске составил более 200 миллионов гривен. Задолженность населения - 161909,715 тысяч гривен, бюджетных организаций - 12 650,543 тысяч гривен, хозрасчетных - 25706,313 тысяч.
 
За период с 1 января по 21 февраля подготовлено и подано в районные суды Луганска 223 заявления о выдаче судебных приказов на общую сумму 2685,7 тысяч гривен.

Вице-губернатор Иванцова сравнила аляудскую школу c Суворовским училищем
23939_1_903x600ивВице-губернатор Иванцова сравнила аляудскую школу c Суворовским училищем
П
одобное сравнение заместитель главы Николаевской областной государственной администрации Наталья Иванцова применила в комментарии изданию «Рідне Прибужжя».
- Что наиболее настораживает в этой ситуации - то, что дети вовлечены в конфликт. Кто-то из взрослых при этом преследует свои определенные, только ему известные цели, но при этом задействованы дети. Их заставили говорить то, что они говорят. Точную картину происходящего в школе пока понять трудно. Но ясно только одно - школа, как учреждение, безусловно, положительная. Факты избиения детей не доказаны. Есть местный авторитет - Николай Цымбал, который отбывает второй срок, он детей бил - это точно установлено.
У Чернівцях у супермаркеті встановили вхід для людей із кардіостимуляторами

Альтернативний вхід для людей із кардіостимуляторами

У Чернівцях у супермаркеті встановили вхід для людей із кардіостимуляторами 
Альтернативний вхід для людей із кардіостимуляторами
Фото Анни Гаргалі
Під час дослідження теми про соціальні обмеження людей із вживленими штучними водіями ритму серця, зазвичай їх називають кардіостимуляторами  наша газета писала, зокрема, про встановлення магнітних рамок навіть у продуктових супермаркетах. Річ у тім, що про всяк випадок проходити між ними людям із карідостимуляторами лікарі не радять.

Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru