Переяслав-Хмельницький сайт міста.
Пятница, 17.05.2024, 17:56
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

Переяслав-Хмельницький сайт міста.

Ознайомитися з новинами міста Переяслав-Хмельницького. На сайті Ви знайдите багато корисної інформації про саме місто так і для себе. В основу сайта покладена інформація про місто Переяслав-Хмельницький та район

добавить на Яндекс

 

Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди
Новини міста Переяслав-Хмельницького
Новини України сьогодні в фото та відео
Музеї Переяслава-Хмельницького
Довідка по містам України
Мандруємо Україною


Головна | Блог | Мій профіль | Вихід
Рубрики kino-news.online

Kino-News.Online - сайт на котором не только фильмы онлайн. Но так же премьеры фильмов, новости с мира кино и шоу-бизнеса.



Новини Києва за сьогодні
Наповнення та оновлення стрічки новин за сьогодні Пятница 17.05.2024. Розділ сайту як Новини України пропонує своїм читачам ознайомитися з цікавими новинами України за сьогодні а зокрема міст обласного значення та Автономної Республіки Крим. В розділі Новини України офіційні новини з посиланням на сайти обласних та районних рад. Новини від офіційних сайтів міської ради в якому Ви проживаєте. Інформаційний довідник Переяслав-Хмельницького розширює свої можливості подання інформації для читача і саме тому пропонує ознайомитися з останніми цікавими новинами та провести свое дозвілля дізнаючись останніі новини Вашого міста а саме: за станом на 17.05.2024 Пятница
Реклама: Поделки своими руками для дома. Идеи декора мастер класс подарков фото
Последние новости дом2 слухи дом 2 и сплетни за сегодня с дом 2, дом2новости слухи сегодня

Новини Вінниці за сьогодні

Дніпропетровськ на сьогодні

Донецьк за сьогодні

Житомир за сьогодні

Ужгород за сьогодні

Запоріжжя за сьогодні


Новини Івано-Франківська: події та новини за сьогодні


Новини Кіровограда за сьогодні

Сімферополь за сьогодні

Луганськ за сьогодні

Луцькі новини та події


Новини міста Львів за сьогодні

Новини Миколаєва за сьогодні

Новини Одеси за сьогодні афіша 7 км та міста

Новини Полтави: події сьогодні

Новини Рівного: події за сьогодні

Всі новини Сум свiжi Сумські новини

Новини Тернополя за сьогодні

Новини Харкова і Харківські новини за сьогодні

Новини Херсона в однiй стрiчцi, свiжi новини

Хмельницький новини і події, міська влада

Новини Черкас події та афіша

Новини Чернігова за сьогодні

Новини Чернівців: події та дозвілля
KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720. Новинки кино 2016, 2017. Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Фильмы 2017 на KinoGo-pro.ru - Смотреть бесплатно фильмы в качестве hd 720.Премьеры в кино 2017, 2016. Русские сериалы 2017 на KinoGo-Pro.ru - Смотреть бесплатно сериалы в качестве hd 720. Телесериал 2016, 2017. Боевики Комедии Ужасы Новые фильмы 2018
Категорія

Реклама баннера

Категорія
Вкажіть будь ласка Ваш вік?
Всего ответов: 157

 Дуже Вам вдячний за відповіді.
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 80

Категорія


Категорія




Головна » 2012 » Февраль » 28

Чернігів

Офіційний веб - портал Чернігівської міської ради
Чернігівська обласна рада. Офіційний веб-портал

Чернігів – одне з найкрасивіших міст України. Його історичний центр стоїть першим у попередньому списку претендентів України на віднесення до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А я би включила Чернігів у цей почесний список прямо зараз.

Місто це – невелике, зелене, тихе й затишне. Щоб оглянути основні об’єкти, достатньо одного дня. Але щоб оглянути їх більш-менш нормально, треба два дні. Тому, якщо ви киянин (а киян серед індивідуальних туристів у Чернігові найбільше), сідайте на маршрутку біля ст. метро «Лісова», і через півтори години ви вже на місці. Дивуюся тим ки ... Читать дальше »
Просмотров: 1227 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Тростянець

Дендрологічний парк «Тростянець» є пам'яткою садово-паркового мистецтва середини ХІХ ст. був створений завдяки зусиллям Івана Михайловича Скоропадського, нащадка знаменитого гетьманського роду України, діда останнього гетьмана України Павла Скоропадського. Парк розташований у селищі Тростянець Ічнянського району Чернігівської області. Площа парку - 204,7 га.

У 1834 р. на берегах ставків на площі бл. 20 га були зроблені перші посадки дерев різних порід. Перши рослини приживалися погано, тому Скоропадський вирішив створити власний розсадник на території парку. У середині ХІХ ст. в насадження почали вводити екзотичні види.

З 1858 р. територія Тростянецького парку перетворюється ... Читать дальше »
Просмотров: 1081 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Сокиринці

Сокиринці – це село у Срібнянському районі Чернігівської області.
Згадуються вони вперше ще у 1092 році. Але відомими вони стали, коли у 1717 році їх власником став козацький полковник Гнат Галаган. Отримав він цей подарунок від Петра І як подяку за зраду українського народу. Саме так. У 1708 р., під час Північної війни, Гнат Галаган відмовився переходити на бік Івана Мазепи. Але не це прикро. А прикро те, що потім запорізький козак Гнат Галаган взяв активну участь у жорстокій розправі над запорожцями. Як каже Вікіпедія: «14 травня 1709 року Гнат Галаган допоміг царським військам полковника П. Яковлєва зруйнувати Стару Січ, яка була тоді майже беззбройна - у ній лишилися тільки старі козаки, отамани та полковники, які вже своє відво ... Читать дальше »
Просмотров: 1954 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Прилуки

Прилуки – районний центр у Чернігівській області, бл. 60 тис. мешканців.

Вперше місто було згадано у 1085 році Володимиром Мономахом (у місті встановлено пам’ятник великому київському князеві) у «Повчанні» як місто-фортеця, яке захищало кордони Київської Русі. У 1092 році місто було зруйноване половцями, але було відроджене і проіснувало до 1239 року, коли було зруйновано Батиєм.

Знов Прилуки згадуються у 1459 році як місто у складі Великого Литовського князівства та у 1592 вже у складі Речі Посполитої. У 1604 році військо московського царя Бориса Годунова зруйнувало місто та знищило його мешканців. Але невдовзі місто було відновлене князями Вишневецькими.

Найбільшого розквіту місто зазнало під час Гетьманщини, коли було центром П ... Читать дальше »
Просмотров: 2536 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Новгород-Сіверський

Новгород-Сіверський, на нашу думку, є одним з найцікавіших для туристів міст нашої країни.

І хоча лежить він достатньо далеко від столиці і основних шляхів, варто виділити день, щоб повністю присвятити його цьому древньому місту.

Новгород-Сіверський – місто легендарного князя Ігоря Святославовича, якому присвячений найвідоміший твір давньоруської літератури. Саме звідси Ігор зі своєю дружиною (у військовому сенсі) у квітні 1185 року виступив у похід, який так безславно для нього закінчився. Отже, оглянемо це прекрасне місто.

На жаль, уцілілих пам’яток періоду Київської Русі у Новгороді не збереглося, але не менш цінною та цікавою пам’яткою міста є Спасо-Преображенський монастир, який був заснований ще у княжі часи – у ХІ ст. Саме тут отримували благословення к ... Читать дальше »
Просмотров: 1841 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Ніжин

 
Ніжин – друге після Чернігова місто області (75,5 тис. жителів), районний центр, розташоване на берегах р. Остер. Вперше в літописі згадується під 1147 р. як Уненеж. Під час полкового устрою України був одним з найвизначніших полкових центрів. З XVII ст. в місті була значна грецька колонія.
Не дивлячись на невеликі розміри міста, в ньому збереглося близько двадцяти культових споруд, багато з яких представляють дуже велику історичну цінність. В місті діє університет, в якому в ХІХ ст. вчилося багато визначних діячів Російської імперії.

Історія Ніжина

Перша письмова згадка про місто належить до 1071 р. У Радзивилівському літописі під 1078 р. згадується битва на Нежатиній Ниві, літопис 1135 р. називає Ніжин – Нежатин, а Повість временних літ – Уненеж. Сучасну назву місто отримало у ... Читать дальше »
Просмотров: 1012 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Лемеші

Лемеші відомі перед усім (а точніше, виключно) через те, що є батьківщиною уславленого роду Розумовських. Саме тут 28 березня 1709 року у родині реєстрового козака Григорія Розума та Наталії Розумихи народився майбутній граф, генерал-фельдмаршал, чоловік цариці Єлизавети Олексій Розумовський. Тоді Лемеші належали до Козелецької сотні Київського полку. Тут же 18 березня 1728 народився й молодший брат Олекси – Кирило, якому довелося стати останнім гетьманом України.

Історія роду Розумовських відома і немає сенсу її у сотий раз переказувати. Наприклад, тут є цікава і не нудна стаття про Олексу Розумовського.

Зупинимося на скромному архітектурному шедеврі, який залишився для нас з тих часів як ще одна пам’ятка великій р ... Читать дальше »
Просмотров: 664 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Козелець

Козелець розташований десь між Києвом и Черніговом, звідси, напевно, й байка про те, що з дзвіниці знаменитого козелецького собору Різдва видно ці два міста. Неправда. Не видно. Навіть спеціально у дуже ясну погоду поїхали, залізли на дзвіницю, вдивлялися-вдивлялися, але нічого, крім околиць власне самого Козельця, не побачили. Може, наступного разу підзорну трубу взяти…

Щодо історії Козельця, то колись місто було більш значним і поважним, ніж зараз, і назву мало більш солідну - Козлоград. З 1649 р. було воно центром козелецької сотні Переяславського полку (з 1654 р. - Київського), а невдовзі Богдан Хмельницький надав Козельцю М ... Читать дальше »
Просмотров: 878 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Качанівка

Такого населеного пункту, як Качанівка, не існує. Не лякайтеся, просто Качанівка – це назва національного історико-культурного заповідника у Ічнянському районі Чернігівської області. А найближчим (5 км) населеним пунктом до Качанівки є село Парафіївка (там же і найближча автостанція, до якої можна доїхати автобусом Київ-Тростянець).

Качанівка є єдиною серед українських садиб, що збереглася в комплексі.

Назва «Качанівка» пішла від прізвища півчого царського двору Федора Каченовського, який володів маєтком з XVIII ст. Майорський став у садибі названий на честь брата Федора Каченовського, секунд-майора Михайла Каченовського.

У 1770 р. Катерина ІІ викупила маєток и подарувала його російському полководцю, фельдмарш ... Читать дальше »
Просмотров: 1026 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Данівка

Данівка – село (965 жителів) Козелецького району Чернігівської області, розташоване на лівому березі р. Остер. Відоме воно з 1746 р., коли навпроти села за річкою був заснований Козелецький Георгіївський монастир.
У 1775 р. тут зведено Георгіївський собор. Він є одним з найкращих зразків відомого в Україні типу трьох купольних, чотирьохстовпних храмів прямокутного плану. В оздобленні собору застосоване багате художнє ліплення з рослинними мотивами, головами алегоричних фігур, предметами військової символіки, гербами. До наших днів не збереглася чотириярусна дзвіниця. Собор дуже постраждав в часи Другої світової війни, потім був відремонтований і довгий час був обителлю для самотніх літніх людей. Близько десяти років тому георгіївський монастир був відроджений і упорядкований.

Інформація про С ... Читать дальше »

Просмотров: 1115 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Густиня
Густиня – це невеличке село біля Прилук Чернігівської області, де у 1600 році був заснований чоловічий Свято-Троїцький монастир.

Зараз, після відродження у пострадянський період, монастир є жіночим. Складається він з декількох надзвичайно цікавих споруд: Троїцький собор (1672-1674), Воскресенська церква (1636-1844), Петропавловська церква (1693-1708), Миколаївська надбрамна церква (1693), корпус настоятеля (1719), мури (1614-1636). За територією обителі знаходиться старовинний монастирський готель (1843).

Новий монастир

У 1639 році монастир відвідав митрополит Петро Могила і привіз із собою нового ігумена з Лаври Іллю Торського. Митрополит Могила встановлює ... Читать дальше »

Просмотров: 655 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Чернівці

Чернівці – обласний центр (243 тис. жителів), розташований на берегах р. Прут. Перша згадка – 1408 р. До 1774 р. - у складі Молдавської держави, потім – Австро-Угорської, у 1918-1940 – Румунії.
Чернівці – одне з найкрасивіших міст України, в якому у великій кількості збереглися культові та громадські споруди, що роблять центр міста неповторним і надзвичайно мальовничим. Найцікавішою пам’яткою є комплекс будівель резиденції митрополита, де зараз розташований Чернівецький національний університет. У 2011 році ця пам'ятка була внесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Історія Чернівців

2-га пол. ХІІ ст. - Галицькі князі збудували на лівому березі Прута фортецю Черн, біля якої виникло місто. Можливо назва походила від чорних дубових, перекладених чорноземом, стін фортеці.
< ... Читать дальше »
Просмотров: 1146 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Хотин

 
Хотин – місто (10 тис. жителів), районний центр, розташований на правому березі Дністра. Перша писемна згадка – 1002 р.
Хотин відомий завдяки знаменитій фортеці, збудованій протягом XV-XVIII ст., коли місто належало молдавським воєводам. У 1621 р. тут відбулася Хотинська битва польсько-турецької війни. В складі польської армії виступило 40-тисячне козацьке військо під керівництвом Петра Конашевича-Сагайдачного. ... Читать дальше »
Просмотров: 783 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Історія Черкащини

Перші поселення людей на території сучасної області відомі ще в найдавнішому періоді кам'яного віку - палеоліті. Виготовлені людиною понад 40 тис. років тому знаряддя праці виявлено неподалік села Велика Бурімка Чорнобаївського району, а поселення мисливців на мамонта в селі Межиріч Канівського району датується 20 - 15 тис. років до нашої ери.

В західній частині регіону (сучасні Тальнівський, Уманський, Маньківський райони) 6 тис. років тому набула поширення всесвітньо відома трипільська культура - одне з найбільш яскравих явищ стародавньої історії Європи.

На території області виявлено понад 100 городищ, поселень і курганних могильників скіфської епохи. Найбільші городища зосереджувалися в басейні річки Тясмину - Пастирське, Шарпівське, Буда-Макіївське, Мотронинське, які в VІІ с ... Читать дальше »
Просмотров: 1207 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (1)

Черкаси

Черкаси - обласний центр (з1954 р.), розташований на правому березі Дніпра (292 тис. жителів). Перша письмова згадка - 1394 р.
Обличчя міста визначають споруди радянських часів. Старовинних споруд збереглося в Черкасах небагато (поодинокі особняки кін. ХІХ-поч. ХХ ст.) Техногенною пам'яткою міста є 13-километрова дамба через Кременчуцьке водосховище - найдовша в Україні.


Черкаси, Черкассы, міська рада, Черкаська міська рада, Черкаський міськвиконком, Cherkassy, Cherkasy

Історія Черкас

Черкаси вперше згадуються 1384 року як укріплене місто Київського удільного князівства, підвладного Литві.

З кінця XV ст. — важливий опірний пункт проти наскоків татар (1532 року Чер ... Читать дальше »
Просмотров: 815 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Умань

 
Умань - найбільше після обласного центру місто в Черкаській області (87 тис. жителів) на берегах р. Уманка. Перша письмова згадка - 1616 р. У 2 пол. XVII ст. Умань була полковим містом. У 1768 р. тут розпочалася Коліївщина.
Умань є одним з найпопулярніших туристичних об'єктів України завдяки ландшафтному парку "Софіївка", заснованому у 1796 р. Станіславом Потоцьким. Також Умань є місцем паломництва хасидів (тут розташована могила цадика Р. Нахмана).

Історія парку Софіївка в Умані

Дендрологічний парк "Софіївка" в Умані (Черкаська область) – одне з найпопулярніших місць відпочинку в Україні. На вихідні до Умані приїжджають сотні автобусів з туристами із усіх куточків нашої країни. Численні ставки, фонтани, водоспади, скульптури, екзотичні дерева, тихі алеї… Т ... Читать дальше »
Просмотров: 991 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Канів

 
Канів - районний центр у Черкаській області (26 тис. жителів). Перша літописна згадка - 1144 р. У 1600 р. отримав Магдебурзьке право.
Канів відомий перш за все тим, що тут, на Чернечій горі, знаходиться могила Тараса Шевченка.

Історія Канева

Канів – місто обласного підпорядкування у Черкаській області із населенням близько 26 тисяч осіб. Назву міста пов’язують або з тюркським «кан» («хан»), або з назвою птаха – каня (канюка).

Остання чверть ХІ ст. – Документи стверджують, що в цей час місто вже існувало. Канів був важливим військово-стратегічним пунктом, який охороняв останню в межах Київської Русі переправу через Дніпро, і значним торговельним осередком.

1144 – Перша літописна згадка про Канів. Закладено Юріївський (Усп ... Читать дальше »
Просмотров: 910 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Хмельницький

Хмельницький – обласний центр (257 тис. мешканців), розташований на берегах р. Південний Буг. Вперше згадується у 1493 р. як Плоскирів, а у XVIII ст. назва трансформувалася на Проскурів. З 1954 р. називається Хмельницький.
У період Другої Світової Війни Проскурів був сильно зруйнований, тому зараз обличчя міста формує забудова радянських часів. У центрі міста зустрічаються поодинокі будинки кінця ХІХ – початку ХХ ст., але як туристичний центр Хмельницький є нецікавим.

Історія Хмельницького

Хмельни́цький (до 1954 року - Проску́рів) - адміністративний центр Хмельницької області і Хмельницького району.
Місто розташоване у центральному Поділлі, на берегах Південного Бугу, за 376 км від Києва. Залізничний вузо ... Читать дальше »
Просмотров: 1050 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Старокостянтинів

 

Старокостянтинів – місто (34 тис. жителів), районний центр, розташований на берегах р. Случ. Засноване місто у 1561 р. князем Костянтином Острозьким, в тому ж році отримало Магдебурзьке право.
В місті зберігся замок Острозького (XVI ст.), руїни костелу домініканців (1612), костел Іоанна Хрестителя (1754).

Історія Старокостянтинова

Старокостянти́нів - місто обласного значення у Хмельницькій області. Розташоване на річці Случ, за 48 км від Хмельницького.

Старокостянтинів заснований в 1525 році як село Колищенці (Колищенец). Поселення вперше згадано в указі польського короля кременецькому ... Читать дальше »
Просмотров: 1201 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Меджибіж

 
Меджибіж – селище (1,6 тис. жителів) Летичівського району, розташоване на лівому березі р. Південний Буг. Перша письмова згадка – 1146 (Іпатіївський літопис). Магдебурзьке право отримав у 1593 р.
В Меджібожі зберігся один з найцікавіших в Україні замків, що будувався протягом ХІІ-ХІХ ст. Також Меджибіж є місцем паломництва євреїв (тут знаходиться могила єврейського філософа Бе

Історія Меджибожа

Згадується вперше у 1146 р., коли київський князь Ізяслав Мстиславич дає князеві Святославу Всеволодовичу "Бужский и Межибоже, пять город", як зазначає літопис.

Межибіж входить спочатку до складу Волинського князівства, а в ХІІІ ст. - Болоховської землі. Пізніше, в XIV ст., Межибіж належить до Луцької землі, а приєднання українських земель до Литви в 1540 р. ... Читать дальше »
Просмотров: 668 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Кам'янець-Подільський

 
Кам'янець-Подільський - районний центр у Хмельницькій області. Населення 100 тис. осіб. Перша писемна згадка про місто - 1060 р.
Місто є однією з туристичних Мекк України завдяки, перед усім, середньовічній фортеці, яка розташована серед унікального природного ландшафту.

Готелі Кам'янця-Подільського

«Амадеус клаб», готель. Кам'янець-Подільський, вул. Старобульварна, 2. Тел.: (03849) 9-16-35, (067) 381-15-27.
Новий готель у самому центрі Старого міста, біля польського магістрату. У готелі 38 номерів: 2 люкси, 1 люкс в мансарді, 1 напівлюкс, 6 покращених, 28 стандартних. У номерах: ТБ, міні-бар, Інтернет, міжнародний телефонний зв'язок, система клімат-контролю, ... Читать дальше »
Просмотров: 781 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Ізяслав

Ізяслав – місто (17,5 тис. жителів), районний центр на березі р. Горинь. Перша письмова згадка – 1127 р. Протягом історії називався Ізяславль, Заславль, Заслав. Магдебурзьке право отримав у 1754 р.
Ізяслав багатий на цікаві архітектурні пам’ятки, багато з яких, на жаль, знаходяться в жалюгідному стані. Слід відзначити бернардинський монастир, 1600-1610 (зараз в ньому знаходиться колонія суворого режиму), костел Святого Йосипа (1760), руїни палацу Сангушків (ХVIII ст.), руїни костелу Іоанна Хрестителя (1599) тощо.




Історія Ізяслава

Ізяслав – районний центр Хмельницької області, місто на річці Горинь, притоці Прип’яті. У різні часи документи фіксують дещо відмінні його наз ... Читать дальше »
Просмотров: 1356 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Жванець

Жванець – село (1,5 тис. жителів) Кам’янець-Подільського району. Перша згадка – 1431 р. У 1653 р. тут відбувся бій армій Богдана Хмельницького та Яна Казимира. У місті збереглися залишки фортеці, а також вірменський костел Святої Марії, 1782-1786 (на фото)

Коротка історія Жванця

Жванець – це село Кам’янець-Подільського району, на лівому березі Дністра.

В історичних документах відомий з 1431 року.

У 1621 році в Жванці перебувало військо гетьмана Петра Сагайдачного, яке брало участь у війні проти турків.

У 1653 році під Жванцем відбувся важливий бій війська Богдана Хмельницького з поляками. Після Карловицького миру у 1699 році до Жванця повернулися поляки.

У 1770 році все майже все населення Жванця було знищено чумою.

... Читать дальше »
Просмотров: 712 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Антоніни

Антоніни – це селище міського типу (бл. 2,5 тис. осіб) у Красилівському районі Хмельницької області, розташоване на р. Ікопоть.

Вперше Антоніни згадуються у 1593 році як Голодиківці (пізніше – Володьки). Сучасну назву отримали у 70-х рр. XVIII ст. на честь дружини заставного власника Голодьок Ігнація Мальчевського. Він побудував тут палац і заклав парк. У 1812 році князь Сангушко побудував у Антонінах шикарний палац, який був знищений більшовиками у 1919 році разом із бібліотекою та унікальною колекцією мистецьких творів.

Від одного з найгарніших комплексів до наших днів зберігся флігель (ІІ пол. XVIII ст.), кінний манеж (поч. ХІХ ст.), старовинна огорожа з трьома воротами, колишня стайня та декілька невеликих будівель. Думаю, зайве буде казати, що стан садиби - жахливий.
... Читать дальше »
Просмотров: 727 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Чугуїв

Чугуїв… Хто не чув про нього? Всі. Всі народи великої країни чули про це місто, прославлене російською народною творчостю. Правда, є багато варіантів цієї народної творчості, де наше славне українське місто Чугуїв конкурує з якимсь вигаданим, тобто цілком міфічним російським селом Кукуєвим, але ми ж знаємо: сокира пливе саме річкою Сіверський Донець і саме з уславленого міста Чугуєва.

Місто знаходиться на лівому березі Сіверського Дінця, за 38 км від Харкова. Засноване воно було у 1638 році козаками, які за дорученням білгородського воєводи почали будувати тут фортецю. Протягом століть Чугуїв був військовим містом, центром війсь ... Читать дальше »
Просмотров: 732 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

ІСТОРІЯ ХАРКОВА

Назва міста Харків походить найправдоподібніше від р. Харків, хоча російський історик М. Арістов пов'язує місто з давнім половецьким поселенням Шарукань в околиці сучасного Харкова. Слід відкинути, як продукт народної етимології, й переказ, за яким назва Харків походить від одного з перших поселенців — козака Харка. Археологічні розкопи на території Харкова доводять, що тут було поселення вже за бронзової доби у ІІ тисячолітті до н.е. Є також знахідки зі скіфського (VI-III ст. до н.е.) та сарматського (ІІ-І ст. до н.е.) періодів; в околицях Харкова знайдено ранньослов’янські сліди Черняхівської культури (ІІ-VI ст.) та слов’янське городище Донецьке з княжої доби. Проте, у ХІІ-XVII ст. теперішня територія Харкова належала до Дикого Поля, що його опановували половці, а згодом татари.
... Читать дальше »
Просмотров: 1034 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Рокитне

Багато в Україні є річок, і на їхніх мальовничих берегах скрізь росте рокита. Тому є в Україні аж п’ятнадцять населених пунктів з поетичною назвою «Рокитне».

Один з них - село Рокитне - розташоване на Харківщині, у Нововодолазькому районі.

Засноване Рокитне було у 1699 році, коли Слобідська Україна активно заселялася переселенцями-козаками з Правобережжя та росіянами, і населені пункти виникали тут один за одним. Засновником села вважається полковник Федір Донець-Захаржевський, хоча дехто вважає, що ще раніше Рокитне заснував його батько - полковник Григорій Донець. З 1705 року селом володіли вдова і син Донця-Захаржевського, якій й продали Рокитне липецькому сотнику Черняку.

Удова Черняка вийшла заміж за п ... Читать дальше »
Просмотров: 742 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Пісочин

Пісочин - селище міського типу Харківського району Харківської області, передмістя Харкова. Розташований на р. Уди (притоку Сіверського Донця). В селищі мешкає бл. 17 тис. жителів. Перша згадка про Пісочин відноситься до 1732 р.
В селищі збереглася церква Василя Великого (1823-1828).
Збільшити зображення
... Читать дальше »
Просмотров: 589 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Пересічне

Пересічне – селище міського типу в Дергачівському районі Харківської області на р. Уди. Засноване у 1650 р., у 1958 р. перетворене на смт. Населення – близько 7 тис. жителів.
У селищі збереглася церква Архангела Михаїла, побудована у 1821 р.
Збільшити зображення
... Читать дальше »
Просмотров: 651 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Люботин

Ось нарешті прийшла більш-менш сонячна погода, коли можна вирушити у подорожі навколо рідного міста і пофотографувати пам’ятки архітектури області. Вирушаю до такого близького, але такого невідомого Люботина. Це місто – передостання перед Харковом станція для тих, хто їде поїздом з київського напрямку. Але мені зручніше їхати до Люботина маршруткою, яка відходить від ст. м. «Холодна Гора» (де я, власне, й мешкаю).

Через сорок хвилин висаджуюся на порожній площі в центрі міста, біля вокзалу. Що в мене є? По-перше: деякі приблизні уявлення про те, що цікавого є в Люботіні. По-друге: велике бажання це цікаве побачити.

Перед поїздкою Інтернет мені підказав, що цікаве розташоване у передмісті Люботина – Гиївці. Точ ... Читать дальше »
Просмотров: 717 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Кочеток

Кочеток - це селище міського типу з населенням близько 3600 осіб у Чугуївському районі Харківської області.

Знаходиться селище на правому березі річки Сіверський Донець на місці впадіння у нього невеличкої річки Тетлега.

Заснований Кочеток був у 1641 р. Між 1680 та 1700 рр. тут була збудована дерев’яна церква Архангела Михаїла. Тоді неподалік Кочетка існувала Володимирська пустинь (монастир), яку закрили на прохання поміщика Стремухова у 1787 р. Тоді ж старий Михайлівський храм був закритий, а монастирський храм Володимирської Ікони Божої Матері став приходською церквою. Там зберігалася чудотворна ікона Володимирської Божої Матері, яка явилася одному з місцевих монахів. До сих пір на місці явлення б’є джерело.

У 1846 р. було вирішено побудувати у Кочетку нову кам’яну церкву з ... Читать дальше »
Просмотров: 613 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Ізюм

Ізюм залишив у моїй душі одне з найяскравіших вражень. Справедливо буде сказати, що це одне з найцікавіших міст Східної України, хоча й не обласний центр, і взагалі-то доволі «задрипана» провінція. Але це зараз… А колись Ізюм був доволі-таки значним містом, і залишки колишньої «розкоші» (принаймні архітектурної) красномовно про це свідчать.

Перша згадка про Ізюм як місто належить до 1681 року, а вже у 1685 році Ізюм став полковим містом (від цієї епохи дійшов до нас величний Преображенський собор, але про нього згодом). Задовго до цього Ізюм вже був відомим. Пам’ятаєте, як у фільмі «Іван Васильович змінює професію» «князь Милославський» посилав військо «вибити кримського хана з «Ізюмського шляху»? Дійсно, під 1571 р. вперше згадується «Ізюмська сакма» - шлях, який вів з Приазовських степів, і яким ч ... Читать дальше »
Просмотров: 1595 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Збільшити зображенняДергачі

Місто Дергачі - районний центр у Харківській області.
Перша згадка про Дергачі (Деркачі) датується 1660 роком. Тоді тут жило 26 родин переселенців з Правобережжя, а пізніше серед мешканців слободи з'являються козаки. Деркачівська козацька слобода стає невід'ємною частиною великої лінії місць-фортець так званої "Бєлгородської лінії", яка захищала від набігів татар південні кордони Російської імперії.
Під час нападу кримських татар у 1680 році Деркачі були зруйновані й лише в 30-х роках ХVІІІ століття тут спорудили нову фортецю. Деркачі були сотенним поселенням з двома сотнями під керуванням отамана і єсаула.
У ХІХ ст. в Дергачах з'являються перші підприємства. У 18 ... Читать дальше »
Просмотров: 1053 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Збільшити зображенняВодяне

Водяне – село Зміївського району Харківської області на лівому березі р. Уди.
У селі збереглися залишки скіфського городища V-III ст. до н.е. і слов’янського городища VI-VII ст.
Водяне відоме завдяки Борисо-Глібському жіночому монастирю, який був створений у 1997 році. А храм Бориса та Гліба почали будувати у 2 пол. ХІХ ст., і закінчили у 1905 році. До 1991 року храм був недіючим, руйнувався. Належить до цегельного стилю культового будівництва, поширеного на Слобожанщині у кінці ХІХ - поч. ХХ ст.
Як свідчать джерела, 20 липня 1997 року у храмі відбулося чудо: під час літургії оновилася найстаріша ікона спаса нерукотворного. Ікона почала блищати золотистим світлом, об ... Читать дальше »
Просмотров: 744 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Збільшити зображенняВільшани

Вільшани - невелике (бл. 7 тис. жителів) селище у Дергачівському районі Харківської області.
Засноване селище у 1655 році вихідцями з Богуславської Вільшани на Київщині, які втекли на Слобожанщину від польського гніту.
У 1709 році вільшанські козаки у складі військ Харківського полку брали участь у Полтавській битві.
У Вільшанах збереглася унікальна дерев'яна Миколаївська церква, побудована у 1741 році. Також цікавою пам'яткою є колишній будинок Земельного банку (1907 р.)
... Читать дальше »
Просмотров: 808 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (1)

Збільшити зображенняВасищеве

Васищеве - селище міського типу (з 1938 року) у Харківському районі на р. Уди та Студенок (бл. 6 тис. мешканців).

Перша згадка про Васищеве відноситься до 1647 року, коли російський цар Олексій Михайлович заселяв ці прикордонні землі Московської держави. Одним із перших переселенців був такий собі Прокопій Васищев. Перше поселення 1647 року складалося з 29 дворів.

У селищі зберіглася церква Дмитра Солунського, побудована у 1880 році коштами Василя та Єлизавети Кривошеїних. До нашого часу у храмі збереглася ікона святих Василя та Єлизавети, написана на прохання благодійників храму.

У 1929 році храм був зачинений радянською владою і його використовув ... Читать дальше »
Просмотров: 692 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Чортків

 
Чортків – районний центр в Тернопільській області, населення – 32 тис. мешканців (друге за кількістю населення місто в області після Тернополя). Міститься на берегах річки Серет. Чортків є залізничною станцією.
Заснований у 1552 році.
Значні пам’ятки архітектури: замок (1610), дерев’яні Успенська (1635) та Вознесенська (1717) церкви, костел Св. Станіслава (XVII-XX ст.), ратуша (1905-1908), церква Покрови (1905).

Готелі Чорткова

«Авіаносець», готель. Тернопільська обл., м. Чортків, вул. Незалежності. Тел.: (03552) 2-18-30.
Номери з вигодами і без. Гаряча вода цілодобово.
Додатково: ресторан, стоянка.

«Гетьман», готель. Тернопільська обл., м. Чортків, вул. Володимира Великого, 1. Тел.: (03552) 3-12-84.

«Таня» ... Читать дальше »
Просмотров: 794 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Збільшити зображення

Урмань

В Урмань, це малесеньке село у Бережанському районі, ми поїхали у дощову погоду на старенькому ПАЗику заради однієї дерев’яної церкви – Петра і Павла.

Ця церква була побудована у 1688 році на Івано-Франківщині, а сюди перенесена пізніше.

Церква дуже мальовнича, хоча сфотографувати її важкувато: з одного боку її закриває новий мурований величезний храм, а поруч ще над фігурою Божої Матері надбудували «бєсєдку», яка ніяк не гармонує з церквою. Поруч із церквою є старовинний цвинтар і дзвіниця.

На жаль, погода у день наших відвідин Урмані була дощова і похмура, тому фото вийшли темнуваті. А насправді церква Петра ... Читать дальше »
Просмотров: 689 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Тернопіль

 
Тернопіль (до 1939 р. - Тарнопіль) – обласний центр в Західній Україні, кількість населення – 245 тис. осіб. Тернопіль заснований у 1540 р., Магдебурзьке право отримав у 1548 р.
Цікавими пам’ятками архітектури є: Тернопільський замок (1540), Домініканський костел (1749-1779), Воздвиженська церква (кін. XVI ст.), Церква Різдва (2 пол. XVI ст.)
Також знаменитим є тернопільський став – велике мальовниче водоймище в центрі міста.


Історія Тернополя

Археологічні знахідки свідчать про те, що на території Тернополя людина проживала ще у VI-VII ст. до Р.Х. На околицях Тернополя були виявлені поселення Трипільської культури, розкопано поселення Висоцької культури, що належить до скіфо-сарматської епохи.

Вперше Тернопіль згадується у 1540 році ... Читать дальше »
Просмотров: 858 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Теребовля

Теребовля (до 1944 р. – Трембовля) – районний центр в Тернопільській області, розташований на р. Гнізна. Кількість мешканців – 14 тис. осіб. Залізнична станція міста носить стару назву – Трембовля.
Перша письмова згадка про Теребовлю належить до 1097 р. (Іпатіївський літопис).
Визначні пам’ятки Теребовлі: замок (XIV-XVII ст.), монастир кармелітів (XVII ст.), Миколаївська церква (XVІ-XVІII ст.), Петропавлівський костел (ХХ ст.), ратуша (ХХ ст.)

Історія Теребовлі

Перша письмова згадка про Теребовлю – 1097 р. (Іпатіївський літопис).

У 2 пол. Х ст. землі над Сяном, верхнім Дністром та його притоками увійшли до складу Київської Русі. З поділом Русі тут утворились удільні князівства синів Ростислава Володимировича. У Теребовлі князював Василько.

У Х ... Читать дальше »
Просмотров: 963 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Рай

Хочеш потрапити до Раю – їдь на Бережанщину. Саме так – скромно і зі смаком – називається невеличке село під Бережанами, що у Тернопільській області.

Відоме ця райська місцина з 1540 року, коли належала власникам Бережан – магнатам Синявським (саме разом із Бережанами Рай перейшов до цього роду у 1530 році). Тут у 2 пол. XVII ст. Адам Синявський побудував заміський мисливський замок, який був оточенений оборонним муром з баштами на кутах. Останній нащадок роду Синявських Адам-Микола в травні 1707 р. приймав у Раївському палаці російського царя Петра І, який заїхав сюди проїздом до Жовкви, де ... Читать дальше »
Просмотров: 808 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Почаїв

 
Почаїв – місто Кременецького району Тернопільської області. Населення міста – 8,3 тис. осіб.
Перша писемна згадка про Почаїв відноситься до 1442 р. (згадується у Привілеї Великого литовського князя Казимира).
Місто відоме на весь світ Свято-Успенською Почаївської лаврою, що належить православній церкві Московського патріархату.


... Читать дальше »
Просмотров: 589 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Збільшити зображенняПідзамочок

Підзамочок - це село, яке знаходиться біля Бучача (від автостанції Бучач до Підзамочка йти по трасі хвилин 20). На жаль, у нас залишилося тільки одне фото замка в Підзамочку. А насправді, цей замок заслуговує на більшу увагу. Так що не пропустіть!

Просмотров: 777 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Підгайці

Найменше місто Тернопілля – це Підгайці. Не тільки найменше, але й найзабутіше Богом і людьми. Колись, чотири роки тому, проїздом з Бережан до Бучача, зупинилися ми на дві хвилини на автостанції Підгайців, де зустрів нас напіврозвалений і сумний костел. І так прикро тоді стало. І подумалося тоді: «А може у самому місті справи краще… Треба обов’язково відвідати Підгайці наступним разом». Відвідали… Ну що вам сказати? Руїни костелу – візитка міста – повністю відповідають стану міста: розвалені пам’ятки архітектури, облуплені брудні фасади, роздовбані дороги у самому центрі міста (або повна їх відсутність), бруд і сміття…

Шкода… Але ж було б чим пишатися тим трьом тисячам підгаєччан, якщо б вони цінували власну історію і гідність. Колись дав ... Читать дальше »
Просмотров: 1471 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Микулинці

 
Ми кажемо «Микулинці», маємо на увазі – «пиво»!!!


Я тут промоніторила, що пишуть про Інтернет кажуть про Микулинці, так жодна стаття не обходиться без згадки про місцеве пиво. Згадаю і я. Пиво дійсно класне. Але так сталося, що коли нарешті потрапила я у Микулинці (квітень, 2010), і випала нагода нарешті випити "Микулинецького" безпосередньо "на місці подій", пиво я пити кинула взагалі. Навіть таке гарне. На жаль. Тому перейдемо відразу до історії.

Микулинці вперше згадуються у 1096 році у «Повчанні Володимира Мономаха». У XІV ст. Микулинці у складі Галицько-Волинського князівства підпали під владу Польщі. У наступному столітті на містечко почастішали напади татар, тому тут у 1550 р. був збудований мурований замок, залишки якого збереглися до наших часів.

У 1595 р. ... Читать дальше »
Просмотров: 631 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Збільшити зображенняЛісники

Лісники – це передмістя Бережан, яке офіційно є його частиною. Якщо ви перебуваєте у Бережанах, обов’язково відвідайте це чудове місце. Його з Бережан можна дістатися пішки, але, якщо вам лінь йти довго, то можна під’їхати рогатинським автобусом (ходять достатньо часто).

Що ж такого цікавого є у Лісниках? А є там урочище, яке носить красномовну назву Монастирок. Перша згадка про монастир (і про самі Лісники) належить до 1320 року. Відомо, що у 1640 році монастир був спалений татарами. З XVII століття монастир належав василіанам. А останні служби відбулися тут у 1941 році. Дерев’яна церква XVII ст ... Читать дальше »
Просмотров: 729 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Кременець

Кременець — районний центр Тернопільської області. За останнім переписом населення в Кременці мешкає 22 тисячі осіб. Заснований у 1241 р., Кременець першим в Європі вистояв перед монголо-татарами. У першій третині XIX cт. Кременець був найбільшим на Правобережжі центром світської освіти.
В Кременці збереглися мальовничі руїни замку на горі Боні, а також багато культових споруд (ансамбль Єзуїтського колегіуму, Миколаївського та Богоявленського монастирів тощо), шість старовинних цвинтарів. В Кременці працюють краєзнавчий музей, будинок-музей Юліуша Словацького, а також найстаріший в Україні Кременецький ботанічний сад. Неподалік Кременця знаходиться Почаївська лавра.

Історія Кременця

Перша письмова згадка – 1227 ... Читать дальше »
Просмотров: 1029 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Збараж

 
Збараж – районний центр в Тернопільській області на берегах річки Гнізна. Населення – близько 13 тис. осіб.

Перша літописна згадка про Збараж – 1211р. Протягом XV-XVI ст. Збараж неодноразово руйнувався татарами. Місто відоме подіями визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, а саме, облогою 1649 р., коли війська Хмельницького осадили польський гарнізон в Збаражі.

Найцікавішою пам’яткою архітектури міста є Збаразький замок (і пол. XVII ст.). Також заслуговують на увагу культові споруди Збаража: костел бернардинів (1627), Успенська та Воскресенська церкви (обидві – XVIII ст.)

Історія Збаража

Збараж – місто районного значення, центр Збаразького району, розташований на Подільській височині за 17 км від ... Читать дальше »
Просмотров: 688 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Бучач

Бучач – районний центр Тернопільської області, розташований на берегах річки Стрипи. Кількість населення – 12,5 тис. осіб.
Перша письмова згадка про Бучач належить до 1397. Магдебурзьке право отримав у 1515 р.
Визначними пам’ятками архітектури міста є Бучацький замок (XVI ст.), Ратуша (1750), Василіанський монастир (2 пол. XVIII ст.), Успенський костел (1763), Миколаївська церква (1610), Покровська церква (1764). В місті діють краєзнавчий музей та музей политв’язнів.

Історія Бучача

Назва міста походить від старослов'янського слова "буча" - в значенні "вода напровесні, бистрина і глибінь".
Про час заснування Бучача існують розбіжні думки науковців: 1260 або 1397 роки. На території міста знаходилося давнє слов'янське поселення, що до 1340 року входило до складу Галиц ... Читать дальше »
Просмотров: 1152 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Бережани

Бережани – районний центр Тернопільської області, кількість мешканців – близько 20 тис. Бережани розташовані в долині річки Золота Липа, на березі штучного озера.
Перша письмова згадка про місто відноситься до 1375 р. У 1530 році місту надане Магдебурзьке право. У XVI ст. в Бережанах був побудований замок, руїни якого достатньо добре збереглися. Також цікавими пам’ятками архітектури є замковий костел, Бернардинський монастир, Парафіяльний костел, а також Троїцька, Вірменська та дерев’яна Миколаївська церкви. В приміщенні старовинної ратуші діють краєзнавчий музей, музей книги та музей Богдана Лепкого.

Історія Бережан

Вперше Бережани згадуються у 1375 р. як давньоруське поселення, яке привілеєм князя Опольчика було передано у власність бояринові Васькові ... Читать дальше »
Просмотров: 1072 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)


Білокриниця

Білокриниця – це невеличке село на Тернопільщині, під Кременцем, на березі річки Дядьківська Криниця. І було б нікому не відомим селом, якщо б не красивий неоготичний палац, який надає селу вигляду якоїсь заміської резиденції поблизу столиці.

Вперше Білокриниця згадується у 1438 році у грамоті князя Свидригайла. Тоді ці землі належали кременецькому замку. У другій половині XVI ст. Білокриниця переходить у власність князів Збаразьких, які зводять тут мурований замок. Після Збаразьких власниками замку стають Вишневецькі.

У 1725 р. Урсула-Франциска з роду Вишневецьких вийшла заміж за Міхала-Казимира Радзивілла, таким чином Радзивілли стали новими власниками замку. (До речі, хрещеним батьком Урсули був Іван Мазепа, який похрестив її у Білокриниці у 1705 році ... Читать дальше »
Просмотров: 1088 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Історія Сумщини

Заселення території сучасної Сумщини розпочалося приблизно 15 тис. рокiв тому. Починаючи з перших столiть до н.е., вся територія сучасної Сумської області входила до складу земель, на яких проживали раннi слов'янськi племена. В VII-X ст. територію сучасної Сумщини населяло слов'янське плем'я сiверян. Тривалий процес соцiально-економiчного розвитку схiдних слов'ян зумовив формування феодальних вiдносин й утворення однiєї з наймогутнiших держав свого часу - Київської Русi, про велич i могутнiсть якої Михайло Грушевський писав: "На кiнець IX ст. уже багато земель до Києва належало, київським князям дань давало - не тiльки українськi, а й iншi, аж пiд теперiшнiй Петербург та Москву".

До Київської Русi входили i землі сучасн ... Читать дальше »
Просмотров: 1186 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Суми

 
Суми - обласний центр в ПІвнічній Україні, розташований на берегах р. Псел. Населення міста складає 280 тис. осіб. Вважається, що на місці сучасних сум в часи Київської Русі було місто Липенськ. Нинішнє місто засноване у 1652 р. переселенцями з Правобережної України.
Визначними памятками архітектури національного значення у Сумах є Воскресенський (1702), Преображенський (1776-1788) та Троїцький (1901-1914) собори.



Історія Сум

Історична хронологія Сум

1652 – Заснування переселенцями Білоцерківського полку поселення на річці Пслі. На ... Читать дальше »
Просмотров: 890 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Путивль

Путивль… Якось так дуже по-давньоруськи звучить це слово. І здається, що й час там зупинився. Ну, якщо не з Київської Русі, то з періоду розвалу СРСР точно. Нагадав Путивль чимось інше давньоруське місто - Новгород-Сіверський. Такий же віддалений від основних шляхів і важкодоступний у сенсі швидко і комфортно до нього дістатися. Так само має розкішний монастир у центрі міста з відреставрованими церквами і красивими клумбами. І так само все інше, крім монастиря, справляє не краще враження, тому що останніх років двадцять всього цього не торкалася рука доброго господаря. А ще трагічна кам’яна Ярославна, що плаче і в Новгороді, і в Путивлі. Так, дуже схожа доля багатьох українських міст…

Місцевість тут дуже мальовнича, гориста. Місто розташоване в основному на висок ... Читать дальше »
Просмотров: 1352 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Збільшити зображенняОхтирка


Збільшити зображення
... Читать дальше »
Просмотров: 637 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Глухів

Глухів – районний центр на півночі Сумської області (35 тис. жителів), розташований на берегах р. Есмань. Перша письмова згадка – 1152 р. (Іпатіївський літопис). З 1708 р. після зруйнування Петром І Батурина стає резиденцією гетьманів України. З 1722 р. в місті знаходилася Малоросійська колегія.
Глухів є одним з найцікавіших провінційних міст Східної України. В центрі міста збереглися старовинні особняки ХІХ-ХХ ст., декілька цінних культових споруд, Тріумфальні ворота тощо.









Фото Галерея Глухова

... Читать дальше »
Просмотров: 670 |Добавил: Мандруємо Україною | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)


Джерело: Мандруємо Україною
Сайт: http://www.ukrmandry.com.ua/
Цікаві ссилки


Прогноз погоди

Група Вконтакті

Архів новин за...

Пошук новин

Новини інших міст
Тростянецький міський голова Юрій Бова

Тростянецький міський голова Юрій БоваТростянецький міський голова Юрій Бова

У Тростянці пройшов мітинг на захист міського голови
28 лютого в Тростянці Сумської області пройшов мітинг на підтримку міського голови Юрія БОВИ та його команди, в якому взяло участь близько 300 осіб. 

Учасники мітингу, обурені на їхню думку незаконними спробами зміни керівництва в місті, прийняли та підписали звернення до керівників держави та області.
У Хриплині(село в Україні Івано-Франківській область) збудують гіпсокартонний завод
У Хриплині збудують гіпсокартонний завод

На сесії міської  ради представник міжнародного багатопрофільного  концерну "Сен-Гобен" окреслив перспективи  будівництва в Хриплині гіпсокартонного  заводу. Інвестиційна привабливість  проекту в тому, що загальна сума податків і заробітної плати працівникам складе близько 90 млн. грн. На третій рік роботи завод обіцяє вийти на повну потужність.


На Тернопільщині 13-річна дівчинка стала мамою
На Тернопільщині 13-річна дівчинка стала мамою
13-річна дівчинка з Підволочиського району стала мамою. Хлопчик вагою 2,8 кг з’явився на світ на початку лютого.

Пологи минули добре, повідомила газеті "20 хвилин” заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного перинатального центру "Мати і дитина” Валентина Якимчук.



Друзі сайту

"Радио Тут Зайцев фм! Ты не поверишь! Дом 2 новости и слухи дом2.ру "Тут Зайцев нет! Скачать музыку 2015

Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0


...
Яндекс.Метрика


Сайт міста Переяслав-Хмельницький.© 2024
Seo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru